Χρήστος Γιαννακός | Βιβλιοπαρουσιάσεις

In Κριτικές, Λογοτεχνία by mandragoras

 

 

Μπουντούρης Αντώνης
Εκμαγεία ανέμων
Ποίηση,  εκδ. ΚΟΥΚΚΙΔΑ, Αθήνα, 2019

Ξεκινώντας να δημοσιεύει από τη δεκαετία του ’80, ο Αντώνης Μπουντούρης επανέρχεται τα τελευταία χρόνια με ποιητικά έργα, το πιο πρόσφατο εκ των οποίων κρατάμε στα χέρια μας.

Αντλώντας θέματα από τη φύση, για να δημιουργήσει μια πρόσφορη ατμόσφαιρα, εξερευνά ποιητικά τον ψυχισμό του σύγχρονου ανθρώπου. Από τις εποχές της δημοτικής ποίησης των ανώνυμων δημιουργών, πρόκειται για μια αγαπητή τεχνική στους καλούς ποιητές να προκαλούν εντυπώσεις και συναισθήματα από γνωστές εικόνες της φύσης, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στη σύνθεση της δικής τους ποιητικής πραγματικότητας. Ο έρωτας, η ιστορία, οι απογοητεύσεις και ο θάνατος υποβάλλονται με ελεύθερο στίχο και με την πειθώ της άποψης του ποιητή.

 

Πλιάκου Μαριάννα
2017
Ποίηση, εκδ. Κύφαντα, Αθήνα, 2019

Με τίτλο μια χρονιά, η ποιήτρια μάς επισκέπτεται ξανά, έπειτα από τη Σιωπή της (2015), κομίζοντας έναν κομψό τόμο. Η συλλογή απαρτίζεται από δύο ενότητες, τα «Πορτραίτα» και «Τα ποιήματα του πατέρα».

Στο πρώτο μέρος επικρατούν οι μνήμες, η νοσταλγία, η παρατήρηση πάνω στο παρελθόν και οι επιπτώσεις τους στο ποιητικό παρόν. Η Μαριάννα Πλιάκου, έτσι, ανατέμνει κι ανατέμνεται με το υπαρξιακό νυστέρι της ρεαλιστικής και οξείας γραφής της σε ελεύθερο στίχο.

Η τελευταία, δύσκολη περίοδος της ζωής του προγόνου σε νοσοκομείο περιγράφεται στο δεύτερο μέρος με τρόπο ευαίσθητο, συγκινητικό και καλαίσθητο. Η ωμότητα του περιβάλλοντος και η παραίτηση του ανθρώπινου σώματος σκιάζουν το κοσμικό πλαίσιο του θανάτου. Η ποιήτρια καταφέρνει ακόμα και στις πιο απαιτητικές στιγμές να ενθυλακώνει εικόνες της φαντασίας, μεταφέροντας με επιτυχία την παρηγορητική δυναμική της ποίησης στην καθημερινότητα.   

 

Χρήστος Γιαννακός