Χαρά Ναούμ | Τα βράδια πίσω απ’ τα πουλιά

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Χαρά Ναούμ | Τα βράδια πίσω απ’ τα πουλιά

Μόνο καμιά φορά πίσω από τους φράχτες
απλώνει γιασεμί τις μυρωδιές
Γυναίκα ορθάνοιχτη

Mετά τις Άγρυπνες αντιλόπες (Μανδραγόρας, 2013) η Χαρά Ναούμ επανέρχεται με τη δεύτερη συλλογή της να μιλήσει με το γνώριμο ώριμο τρόπο των νέων ανθρώπων για όσα βιώνουμε και πονάμε (τα σταφύλια/ άμα προσεκτικά τα ακροαστείς/ πονούν) αλλά και σε όσα αντιστεκόμαστε μετέωροι σαν τα γεφύρια, ελεύθεροι σαν τα βράδια μας πίσω απ’ τα πουλιά:
Άλλο ένα καλοκαίρι απόμερο/ μακριά φτερούγα/Εκεί κάπου στη μέση των χορών/στα σουβενίρ/ και τη συνθήκη της αγάπης// Πίσω πολύ πιο πίσω απ’ τα πουλιά/ Βγαίνει το κάστρο σαν απ’ το φεγγάρι/ Η Ερωφίλη τραγουδάει/-πανσέληνος-/ ανδρώνοντας τα παιδικά της μάτια/ και μια ηλικία σταματημένη στο λευκό τασάκι// Φεύγει ο καπνός μακριά/ Χαϊδεύει τα μικρά πνευμόνια των χαμένων.
Η ποίηση της Ναούμ έχει την αγνότητα της φύσης, τη λαμπρότητα του ήλιου, τα χρώματα της φύσης και τα αρώματα των ποιητών, όπως το διατυπώνει στο ποίημα Αν ήταν χρώμα θα ήταν γιασεμί ο ποιητής:
Για να τελειώνει αυτή η ιστορία
Για να λυθούν τα ματωμένα γόνατα
Να ξεχυθούν στους δρόμους
Ν’ αδράξουν τα αμετακίνητα ποδήλατα
Να ξεχυθούν άξιοι αναβάτες της αλέας

Ας γεννηθεί κλωνάρι γιασεμί
μέσα σε αυτό το ακρωτηριασμένο γράμμα
Λιτή, ουσιαστική, με σαφήνεια και απαλότητα στη διάταξη της γραφής της διαμορφώνει το προσωπικό της ύφος με βαθειά γνώση όσων συμβαίνουν γύρω της αλλά και με απόφαση να τους αντιμάχεται με τη μοναδικότητα της τέχνης της.

 

Χαρά ΝαούμΗ Χαρά Ναούμ γεννήθηκε το 1985 στο Μαρούσι και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακό στο Université Paris 7-Denis Diderot. Ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο. «Τα βράδια πίσω απ’ τα πουλιά» είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή.

«Μ»

έργο εξωφύλλου: Φαίδων Πατρικαλάκις
Φθινόπωρο 2015,
σελ. 40,
ΙSBN: 978-592-013-5

Share this Post