Χάρης Μελιτάς | Ποτάμι κόκκινο

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Χάρης Μελιτάς | Ποτάμι κόκκινο
Συσκότιση

ρίξτε στο μέλλον
αποχρώσεις σιωπής.
Μη μαρτυρήσει

Οι αποχρώσεις πικρής σιωπής στην ποίηση του Χάρη Μελιτά

Πιάνοντας το νήμα από την Κόκκινη κλωστή (ράβω στο νου μου/ μια φορεσιά του κόσμου./ Να τον αλλάξω) της προηγούμενης συλλογής του «μαύρη σοκολάτα», ο Χάρης Μελιτάς συνεχίζει με το πρόσφατο «Ποτάμι Κόκκινο», έβδομο ποιητικό του βιβλίο –τέταρτο στην ενότητα των χαϊκού με τίτλο.

Πενήντα (αυτό) σαρκαστικά πικρής εμπνεύσεως ποιήματα (Με την παρούσα/ αφήνω στην πατρίδα/ όσα μου πήρε, ή: μοίρασαν τη ζωή του σε δύο ίσα μέρη/ και την έφαγαν, όπως θα μας πει στην επόμενη «ΔΙΑΘΗΚΗ» του), που με ευθύβολο τρόπο, καίριας στη σύλληψη και στην εκτέλεσή τους ποιήματα, εμπλουτίζουν το έργο του. Κατεξοχήν υπαρξιακά, καυστικά, χιουμοριστικά –σ’ αυτήν τη μαύρη απόχρωση του γέλιου/κλαυσίγελου για την ακρίβεια. Ένας βίος που λες και τελείωσε περιοριζόμενος απλώς στο απολογητικό του υπόμνημα ζωής: τα είδε όλα/ δεν τους είπε τίποτα/ δεν τον ρώτησαν («Σιωπηλός μάρτυς»), η ματαίωση, το ξέφτισμα των ιδανικών (βλ. «Λαβύρινθος» σελ. 23: περιπλανιόταν/ σε χαμένες αξίες/ ώσπου χάθηκε), η διάψευση των ονείρων: («Εν Εγρηγόρσει», δεν θα προφτάσει/ ν’ αναληφθεί κι απόψε./ Η γη τον δένει), είναι οι βάσεις της ποιητικής του εκτόξευσης.

Ένα κόκκινο ποιητικό ποτάμι γεμάτο από παπαρούνες που «αψηφούν το άρωμα», αφού «ψηφίζουν χρώμα». Ένα διαρκές παιχνίδι λέξεων (Μάλλον στο μέλλον), αλλά και συναισθημάτων: («λέω να βγάλω/ το κάπα απ’ τα κάστρα/ να ξαστερώσει»), ειρωνείας (βλ. το ποίημα «Παραμορφωτικοί φακοί» σελ. 14), που υπονοούν πολύ περισσότερα απ’ όσα τελικά βγαίνουν στο φως.

Ποιήματα που γράφτηκαν στην και για την εποχή μας: καινούριοι μύστες/ εντρυφούν στη Νομική/ Αστυνομικοί, «Νέο κύμα», ή «Μοιρολόι»:μαυροντυμένες/ οι πολυκατοικίες/ θρηνούν την πόλη, αποδεικνύοντας πως άνθρωπος και τέχνη παραμένουν οι σταθερές απ’ όπου μπορεί να ξεχυθεί το Κόκκινο Ποτάμι της επανάστασης.

Με δυο σταγόνες κόκκινο στους στίχους του ο Χάρης Μελιτάς καταφέρνει να σπάσει το μαύρο φτιάχνοντας στο βάθος ένα αχνό περίγραμμα ενός ποιητικού κόσμου κατάλευκης ελπίδας

«Μ»

Μανδραγόρας, 2013
61 σελ.
ISBN 978-960-9476-47-8

Share this Post