Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος | Εδουάρδοι & Αλφρέδοι

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος | Εδουάρδοι & Αλφρέδοι
Οι γραίες έμειναν να καθαρίσουν τα σπίτια
και τα παιδιά να συμμαζέψουν το καλοκαίρι

Τελικά το τηλέφωνο που περίμενες δε-ν χτύπησε
ίσως γιατί λειτούργησε
Η διάψευση της μοναδικότητας
Η ματαίωση της αίσθησης
Η απραξία της ηδονής
Η συμπύκνωση της στυφής γεύσης
Το τέλος της σχέσης

(«Παράνομος χωρισμός»)

Η απλότητα του στίχου, η τρυφερότητα της στιγμής «Μονάχα με φιλιά μεγαλώνουν τα παιδιά μας», η αναμέτρηση φίλων/ η αναμέτρηση με τα Γιάννενα που «κρατά παιδιόθεν», η προσεκτική χρήση ρημάτων, η οικονομία της έκφρασης, τα παιχνίδι με το ευωδιαστό του ονόματος, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της πρόσφατης ποιητικής συλλογής του Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου «Εδουάρδοι & Αλφρέδοι».

Ξεκινώντας την περιδίνησή του στο χώρο της ποίησης με το αυτοβιογραφικό «Επιβίβαση» (επιβιβάζομαι, σχεδόν πάντα, όταν οι άλλοι κατεβαίνουν) ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος σχηματοποιεί τη συλλογή σε τέσσερις ποιητικές ενότητες: Των Συνενόχων, Το Σινιάκι – τοπική ονομασία της ομίχλης στη Φλώρινα–, Αντιστοίχως εποχής, και Ματαιοδοξίες, με την καθεμιά να διατηρεί διακριτικά την αυτοτέλεια αλλά και τη διαλεκτική σχέση της μέσα στο ποιητικό όλον.

Αρχικά καταγράφεται/περιγράφει τη θέση του, το ρόλο μέσα στο ακαδημαϊκό σκηνικό, τα σημαντικά της Φλώρινας –όπου προεξέχουσα θέση καταλαμβάνει η αφιέρωση/ποίημα στον πρόσφατα χαμένο Μίμη Σουλιώτη–, στην τρίτη ενότητα σκιαγραφεί το ρόλο του ως ενεργού πολίτη: Εγώ ο διανοούμενος του δρόμου/ με τα πέλματα χρωστήρα της ψυχής,/ σε πλατείες γεμάτες αδιάφορα συνθήματα/ αναζητώ του πένθους την εκτόνωση, ή Να μη γίνουμε ποτέ Ευρώπη/ εμείς, οι φαντασιόπληκτοι αριστεροί/ ανατολίτες. Ταξιδεμένοι/ στα τραγούδια του δρόμου,/ ας παραμείνουμε/ στις στροφές της μνήμης/ στις πινακίδες των χωριών/ που δεν αποστηθίζονται/ Χάρτης ζωής περασμένης ο δημιουργός/ Αγεωγράφητος/ Κι ο ιδρώτας ν’ αφρίζει στον πλαστικό Πήγασο του μικρού Βασίλη, –ξεχωριστό το ποίημα «Λαμαρίνες Δεκέμβρη, του ’08»–, το ομότιτλο της συλλογής, η «Έξοδος». Τέλος στην τελευταία ενότητα υπάρχει το δημοσιευμένο σε ιταλικό περιοδικό ποίημα «Ο μικρός Ηλίας» με ξεχωριστή αφιέρωση στο Ηλιοβασίλεμα, συντεθειμένο από τα ονόματα των δύο γιών του, Ηλία και Βασίλη.

Προϊόν ακαδημαϊκής ενασχόλησης, φυσική συνέπεια της διδασκαλίας της δημιουργικής γραφής, αλλά το κυριότερο αυστηρά θεμελιωμένη ανάγκη έκφρασης αποτελείτο βιβλίο, όπου συνυπάρχουν η λεπτή ειρωνεία, το χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός, πλήθος εικόνων και μεταφορών, «Γλώσσες και σύνορα του χρόνου/ Μια πορεία διακοπής δεσμεύσεων/ Καρφιά στο σταυρό του σημειωτικού τετραγώνου». με το λόγο ν’ αποτελεί «Μοναδικό δολιοφθορέα του μη ενεργούντος παρατηρητή», όπως το προβάλλει ο δημιουργός, αλλά και βασικό επακόλουθο ενός συναισθηματικά και καλλιτεχνικά φορτισμένου και συνειδητά δράττοντος ποιητή.

«Μ»

Μανδραγόρας, 2012
37 σελ.
ISBN 978-960-9476-43-0

Share this Post