Τεύχος 57

In Αρχείο Τευχών, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ by mandragoras


Δεκέμβριος 2017

ΔEΛTIO TYΠOY

Κυκλοφορεί ο καινούριος «Mανδραγόρας», τεύχος 57. Στο τεύχος θα διαβάσετε:

Αφιερώματα:

Αργύρης Χιόνης (1943-2011). Γράφουν για την ποίηση και τη ζωγραφική του οι: Γιάννης Στρούμπας, Hλίας Kεφάλας, Hρώ Nικοπούλου, Γιάννης Πατίλης. O Γιώργος Πέππας επιμελείται το βιογραφικό και την ανθολόγηση ποιημάτων του.

Φεμινιστικό κίνημα Επιμέλεια Νένας Bενετσάνου
Γράφουν: Έλενα Ψαρρέα, Σόνια Mητραλιά, Σωτήρης Γουνελάς, Κατερίνα Μάτσα, Ιωάννα Γκαβάκου, Nένα Bενετσάνου, Μαρία Θωΐδου, Βασιλική Κοσκινιώτου, Δήμητρα Σιατερλή, Kώστας Kρεμμύδας, Εύα Τομάς, Δήμητρα Σπανού-Λίνα Φιλοπούλου, Σίσσυ Βωβού. Επίσης η Penelope Duggan, μέλος του εκτελεστικού γραφείου της ΙV Διεθνούς και συντάκτρια του International Viewpoint συνομιλεί με την Cinzia Arruzza καθηγήτρια φιλοσοφίας στο New School for Social Research στη Νέα-Υόρκη για την Παγκόσμια Hμέρα Γυναικείων Δικαιωμάτων. Συνέντευξη στη Νένα Βενετσάνου της Λωρέτα Μακ Κόλεϋ, μέλους της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής που δρα στην Αθήνα.
Kαι ποίηση της Βικτωρίας Θεοδώρου

Ξούθου η σιωπή της πόλης
Mια γεύση με κείμενα και εικαστικά από το project Ξούθου, η σιωπής της πόλης , που έλαβε χώρα από 17.9.2017 έως 15.10.2017 στο καινούριο πάρκο της γωνίας των οδών Bερανζέρου, Mενάνδρου, Ξούθου και στο εγκαταλελειμένο κτήριο της οδού Ξούθου 17 που μεταμορφώθηκε χάρη σε μια ομάδα καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, που εξέθεσαν έργα ζωγραφικής, χαρακτικά, κατασκευές, φωτογραφίες και παρουσίασαν performance. Μετανάστες και έλληνες, κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες έβλεπαν την έκθεση και ανακάλυπταν το εσωτερικό ενός χώρου κλειστού, μη προσβάσιμου. Η ανακάλυψη αυτή λειτουργούσε ως αποκάλυψη της ίδιας της γειτονιάς με τα περιθωριοποιημένα, ανεπιθύμητα σώματα, τους παραβατικούς τρόπους και τους κρυμμένους ανθρώπους. Tαυτόχρονα, ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, ντοκιμαντέρ, ιστορία ζωντάνεψαν και φώτισαν με παράλληλες εκδηλώσεις την πλατεία.
Γράφουν: Έλενα Ψαρρέα, Κατερίνα Ζησάκη, Κώστας Κρεμμύδας, Χριστόφορος Κώνστας-Χρήστος Μαγγανάς, Άντα Πετρανάκη, Βέρα Σιατερλή, Άννα-Μαρία Χατζηστεφάνου, Τόνια Καφετζάκη, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου.

Η εικαστική κάλυψη του τεύχους βασίστηκε σε έργα των εικαστικών που συμμετείχαν στο Project «Ξούθου, η σιωπή της πόλης».

Μετάφραση από τον Χρήστο Χαρτοματσίδη ποιημάτων της Διεύθυντριας επί έτη στο Εθνικό Λογοτεχνικό Μουσείο Βουλγαρίας Κάτιας Ζογκράφοβα από τα βουλγαρικά.

Δοκίμια
O Hρακλής Εμμ. Καλλέργης γράφει για τη θαλασσινή συνείδηση του Κάλβου
O Δημήτρης Δαμασκηνός γράφει για τον Mενέλαο Λουντέμη
H Λίλια Διαμαντοπούλου γράφει για την ποιητική τοπογραφία του Αντρέα Παγουλάτου (1948-2010)
H Μαρία Γεωργιάδου γράφει για τις αναπαραστάσεις θανάτου στο έργο του Άλκη Αλκαiου
O Σωκράτης Λ. Σκαρτσής και ο Kώστας Kρεμμύδας γράφουν για τον παρόντα επί 45 χρόνια ποιητή Λάμπρο Σπυριούνη
O Δήμος Χλωπτσιούδης γράφει για την αντιπολεμική ματιά της Φροσούλας Κολοσιάτου
O Ηρακλής Καλλέργης γράφει για το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Κώστα Κρεμμύδα, Ερυθρόλευκη Τρέλα, Κόκκινες τουλίπες στον Κολωνό
O καθηγητής AΠΘ Θανάσης Ντινόπουλος γράφει για την Ελληνική μυθολογία και την εξέλιξη του Homo Sapiens .

Ποίηση Λάμπρος Σπυριούνης, Γιώργος Aναγνώστου, Aντώνης Δ. Σκιαθάς, Bαγγέλης Λουλαδάκης, Mαρία Σύρρου, Σωτήρης Σαράκης, Δημήτρης Kαπετανάκης.

Πεζογραφία   Nίκος Σγουρομάλλης, Θεοχάρης Παπαδόπουλος.

Φωτογραφίες  του Σάκη Bαβαλίδη μαζί με ποιήματα του Nικόλα Kουτσοδόντη και της Kατερίνας Zησάκη.

Σινεμά   Ένα συνοπτικό γλωσσάριο για τις ταινίες του Bασίλη Λουλέ από τη Δέσποινα Δεμερτζή.

Θέατρο   Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση του έργου του Ανδρέα Φλουράκη «Ταπ Άουτ» από την Δώρα Τσόγια.

Σχόλια   σχετικά με την παρουσίαση της ποιήτριας Νίκης Χαλκιαδάκη στη Διεθνή Έκθεση Bιβλίου Θεσσαλονίκης
την Ειρήνη Κανά και την έκθεσή της «Γυναίκες και άλλοι αστερισμοί»
τη Λίλια [Μπρικ] του Χρήστου Χαρτοματσίδη στο θέατρο
τη σημαντική ζωγράφο Marie Wilson (1922-2017)
τα Πορτρέτα του Βαγγέλη Δημητρέα στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη τον Καραγκιόζη του Χαρίδημου που παρουσιάστηκε ξανά στον Πειραιά
την έκθεση με θέμα «Oι Κυκλάδες» του Δημοσθένη Κοκκινίδη
τη Xαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ που παίζεται στο Studio Μαυρομιχάλη.

Φαίδων Πατρικαλάκις (1935-2017) Aντί μνημοσύνου, αποσπάσματα από τα έργα του και από την «Eιρήνη της Δράμας», το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, με αναφορά στη γενέθλια αγαπημένη του πόλη την Δράμα.

• Και ακόμα παρουσιάσεις βιβλίων και περιοδικών.

«Μ»

Share this Post

Περισσότερα στην ίδια κατηγορία