Σταύρος Μίχας | Δυτικά ο κήπος

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Σταύρος Μίχας | Δυτικά ο κήπος
 
Πάντα μόνος
πάντα λεύτερος
υπερασπίζομαι το κερδισμένο μέρος

Mε την έβδομη ποιητική συλλογή του ο Σταύρος Μίχας (γεν. 1953) που ζει και εργάζεται στη Λαμία, συμπληρώνει είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας και αποκλειστικής αφοσίωσης στον ποιητικό χώρο. Λιτή, τρυφερή και χαμηλότονη γραφή με έντονα τα εναγώνια υπαρξιακά ερωτήματα που επανέρχονται συχνά ως άξονας της προβληματικής του, αλλά με περισσή στιχουργική οικονομία και ωριμότητα στην οργάνωση του ποιητικού του υλικού.
Το ξεκίνημα και η δημιουργία του ανθρώπου, η ρίζα της δημιουργίας και της επιστροφής -“Το δέντρο” συγκαταλέγεται και ως τίτλος προηγούμενης ποιητικής συλλογής του Σταύρου Μίχα: “Τι παράξενο δέντρο που είναι ο άνθρωπος”-, το άπειρο ως άγνωστο ενός κενού, ο χρόνος, η σιωπή: “βάζει φωτιά στη μέρα”, το φως-φωτιά, η πρώτη άνοιξη, το τελευταίο χιόνι, είναι μερικές από τις εικόνες (έννοιες-θέσεις) που διαπερνούν την ποίησή του, δημιουργώντας μια αίσθηση γλυκιάς ηρεμίας, αλλά και μια εσώτερη πίεση (“Άναρχος-Άπειρος-Κανένας/σ’ ένα κενό“) που δύσκολα τιθασεύεται και πάντως, μετουσιώνεται ποιητικά σε έργο: “Πάντα μόνος/ πάντα λεύτερος/ υπερασπίζομαι το κερδισμένο μέρος“.
Ο Σταύρος Μίχας συγκαταλέγεται στους στενούς-πιστούς συνεργάτες του “Μανδραγόρα”, σχεδόν από το ξεκίνημα του περιοδικού, συμβάλλοντας με τη διαυγή ποίηση, την κατακόρυφη “σα μια γραμμή λευκότητας” ζωή και την παρουσία του, στην ανάδειξη ενός ξεχωριστού ποιητικού ύφους και ήθους, ιδιαίτερα πολύτιμου στην εποχή μας. 

«Μ»

 

Σταύρος ΜίχαςΟ Σταύρος Μίχας γεννήθηκε στη Λαμία το 1953. Έζησε στην Αθήνα 25 χρόνια, για να επιστρέψει στη γενέτειρά του το 1989. Εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος των ΕΛΤΑ. Συγκαταλέγεται στους στενούς συνεργάτες του περιοδικού “Μανδραγόρας” από την ίδρυσή του. Έγραψε κείμενα για το ραδιόφωνο και τις ποιητικές συλλογές: “Έξοδος”, Σμυρνιωτάκης, 1985, “Εσταυρωμένος σκύλος”, συλλογική έκδοση με τον Δημήτρη Κολτσίδα πάνω σε έργα καλλιτεχνών της Art Due Gallery, Λαμιακός Τύπος, 1991, “Το δέντρο“, Μανδραγόρας, 1996, “Χελώνα στο βυθό του κόσμου”, Φθιωτικές εκδόσεις, 1997, “Το άπειρο της σιωπής“, Μανδραγόρας, 1998, “Θηρευτής εκτός ορίων“, Μανδραγόρας, 2000, “Δυτικά ο κήπος”, Μανδραγόρας, 2004. Ποίησή του έχει δημοσιευτεί στα περιοδικά: “Νέο Επίπεδο”, “Αυλός”, “Εμβόλιμο”, “Προσωπείο”, “Ελίτροχος”, “Παρέμβαση”, κ.ά., και έχει περιληφθεί στις ανθολογίες “Σύγχρονη ελληνική ποίηση/ Ποιητικά τετράδια φθινοπώρου”, Μανδραγόρας, 2000, και “Ποιητές για ποιητές-χειραψία πάνω απ’ την άβυσσο”, Καστανιώτης, 2002.

Μανδραγόρας, 2004
43 σελ.
ISBN 960-7528-53-0,
ISBN-13 978-960-7528-53-7

Share this Post