ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ “O Χαρακτήρας Παντού”

In Σεμινάριο by mandragoras

 

Σάββατο 3 Απριλίου 2021, 6.00 μ. μ.

 

Μυθιστόρημα και διήγημα δεν στέκονται χωρίς χαρακτήρα. Κινηματογράφος και θέατρο εστιάζουν στο πρόσωπό του. Η φωτογραφία λίγο πριν ορίσει τα κάδρο της αλλά και η διαφήμιση επενδύουν πάνω του, στον χαρακτήρα τους και στους χαρακτήρες μας. Επειδή τον αναζητάμε σε κάθε διαχρονικό αφήγημα, σε κάθε φρέσκο tagline ή δελεαστικό newsletter, σε κάθε ιστορία στο τραπέζι μεταξύ φίλων. Επειδή ομιλητές και ακροατές, συγγραφείς και αναγνώστες, δημιουργοί και κοινό, έτσι είμαστε φτιαγμένοι, ταυτιζόμαστε με τον χαρακτήρα.

Προσέγγιση Σεμιναρίου

Κατά τη διάρκεια:

Μέσα από πρακτικές ασκήσεις γραφής, προσδιορίζουμε εννιά βασικές συνθήκες για τη δημιουργία χαρακτήρα με σάρκα και οστά. Αλλάζοντας την θέση μας ως δημιουργοί μέσα στο αφήγημα βλέπουμε πως αλλάζει συνολικά το παραγόμενο έργο μας.

Τελικά, πώς επηρεάζεται το δημιούργημα από το βίωμα του δημιουργού; Πώς επηρεάζεται ο χαρακτήρας από τον χαρακτήρα του συγγραφέα; Τι σημαίνει ‘γράφω αυτό που ξέρω’;

Μετά τη λήξη:

Λαμβάνετε αρχείο-σύνοψη των εργαλείων και της θεωρίας που μάθατε. Παράλληλα, παραλαμβάνετε προαιρετική άσκηση εφ’ όλης της ύλης. Τη συμπληρώνετε σε δικό σας χρόνο, τη στέλνετε και παίρνετε ανατροφοδότηση από τους εισηγητές.

Οφέλη Σεμιναρίου

  • Εκμάθηση των βασικών κανόνων δημιουργίας και βελτίωσης χαρακτήρα.
  • Ξεκλείδωμα της σχέσης συγγραφέα-χαρακτήρα προς εξέλιξη και των δύο.
  • Πρακτική εξοικείωση με τον έμφυτο μηχανισμό αφήγησης που διαθέτουμε όλοι μας.
  • Αλληλεπίδραση με άλλους δημιουργούς και τον τρόπο σκέψης τους.

 

 Οι Εισηγητές

Η Στέλλα Τενεκετζή γράφει διηγήματα και ποιήματα, ερευνά την concrete poetry και τον δημόσιο λόγο.  Κείμενά της δημοσιεύονται κατ’ εξακολούθηση σε λογοτεχνικά περιοδικά. Η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Του Επαγγέλματός της» είναι το πρώτο της βιβλίο (εκδόσεις Απόπειρα, 2019). Έχει ασχοληθεί  με την οργάνωση εκδηλώσεων και τη θεατρική παραγωγή. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε διεθνή φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας. Συνεργάστηκε εκτεταμένα με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό φορέα,  με Ιδρύματα και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς. Σπούδασε Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Εργάζεται ως κειμενογράφος. Μέσα από το project «2016 Πρωτοσέλιδα» μελετάει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με το καθημερινό μας (λεκτικό) περιβάλλον.

Ο Μάνος Αποστολίδης είναι υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής (Dundee, Scotland) και κάτοχος αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου (ΠΔΜ). Σπούδασε Φαρμακευτική (ΑΠΘ) κι εργάζεται σε κοινωνικό φαρμακείο. Έχει διακριθεί με πρώτη θέση σε διαγωνισμό διηγήματος και σε διαγωνισμό ποίησης. Σε λογοτεχνικές ανθολογίες, ιστοσελίδες, και περιοδικά έχει δημοσιεύσει κείμενά του και μεταφράσεις (πιο πρόσφατη το δοκίμιο του Ντ. Φ. Γουάλας). Η διατριβή του, όπως κι οι σπουδές του, είναι διεπιστημονική· συνδυάζει την θεωρία λογοτεχνίας με τις νευροεπιστήμες στην εξέταση της αφηγηματικής φύσης του εαυτού.

 Προσεγγίζοντας τον τίτλο του σεμιναρίου

https://www.youtube.com/watch?v=LerovwL6zJc

 Ταυτότητα Σεμιναρίου

Διεξαγωγή: online

Συνολική Διάρκεια:  4 ώρες (ενσωματωμένα τρία δεκάλεπτα διαλείμματα)

Τμήματα: μέχρι 10 συμμετοχές

Κόστος συμμετοχής: 40 €

 Τώρα, ειδική τιμή

Για εγγραφές έως και 29 Μαρτίου ισχύει η ειδική τιμή των 29 €

 Εγγραφή εδώ

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο e-mail: charactermeta@gmail.com
και θα λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
[Εθνικής Τράπεζας / ΙΒΑΝ  GR9701108640000086400452255 / Δικαιούχος ELECTRA]

 Διοργάνωση

ELECTRA – Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

 Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση επικοινωνήστε στο e-mail charactermeta@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 6939401170 και 6987349926. Αν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης, επισκέπτεστε την ELECTRA στη διεύθυνση Κρήτης 32, 57019 Περαία, Θεσσαλονίκη. Απολαυστικές οι οpen-air συναντήσεις στον κήπο της.

Follow ELECTRA

Για να ενημερωθείτε για την εξέλιξη του σεμιναρίου ακολουθήστε τη σελίδα:

https://www.facebook.com/electrasocialcompany