ΠΑΡΟΣ: Γαλάζιο Αιγαίου 2020 – Paros: Aegean Blue 2020

In Εικαστικά, ΤΕΧΝΕΣ by mandragoras

 

Υπό την αιδίδα του Δήμου Πάρου και της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. οι καλλιτέχνες του πολιτιστικού ομίλου «Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum» παρουσιάζουν για 12η συνεχή χρονιά, την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο:

«ΠΑΡΟΣ: Γαλάζιο του Αιγαίου 2020 – Aegean Blue 2020».

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί, από τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο στις 17 Ιουλίου 2020 και ώρα 20.00 στον πολιτιστικό χώρο: «Άγιος Αθανάσιος» στη Νάουσα της Πάρου και η διάρκεια της θα είναι μέχρι και τις 22 Ιουλίου 2020.

Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου ¨Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Τέχνη¨ του Dr Phil. Δημήτρη Πανταζίδη

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι:

Κίμωνας Αξαόπουλος, Φίλλιπος Βαζακάς, Γιώργος Γκιζάρης, Μαρέβη Δεναξά, Michael Dolphin, Ροδοκλειά Δημουλιά, Αικατερίνη Κονδύλη, Γιώργος Καρποντίνης, Φώτης Κουζινός (FOTIZONTAS), Αλέξανδρος Κατιγούδης (al3X!), Φάνια Κολαϊτη, Αλεξία Κουδιγκέλη, Μαργαρίτα Μάνθου, Mantalena Wozniak Melissourgaki, Πανδώρα Μουρίκη, Αθηνά Μπαρούφη, Πηνελόπη Μπέση, Πηνελόπη Μπέση, Ελένη Ντίνια Μπούνταλη, Λίλα Παπαδοπούλου, Νίκος Σκαρλάτος, Ελένη Σπετσάκη, Ευτυχία Σταυροπούλου, Κατερίνα Σταμπολίτη, Penelope Stilos, Βασίλειος Τσιτσιμπάκος, Μαρουσώ Φραγκούλη, Mike Vira

Στην έκθεση θα παρουσιασθούν επίσης έργα από πέτρα και μάρμαρο του εργαστηρίου γλυπτικής με παραδοσιακά εργαλεία χειρός «Κέντρο Μαρμαρογλυπτικής Τέχνης – Marble Art Museum» στο πλαίσιο των σεμιναρίων που οργανώθηκαν κατά την Χειμερινή περίοδο 2019 – 2020 στην Αθήνα.

Εικαστική Επιμέλεια Εκδήλωσης: Παύλος Ντεμπέμπε

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Οι καλλιτέχνες πραγματεύονται το θέμα μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που έχουν βιώσει στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου αλλά και στην θαλάσσια προέκτασή του την Μεσόγειο και τις αποδίδουν εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία και αισθητική που τον διακρίνει στο προσωπικό ή συλλογικό του έργο.

 Η ιστορική φόρτιση του Αρχιπελάγους αλλά και της Μεσογείου με τον Κυκλαδικό, Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό. Η Αθηναϊκή Θαλασσοκρατία με τις τριήρεις, η Βυζαντινή επικράτηση με τους ¨ταχύτατους ¨Βυζαντινούς Δρώμονες επενδυμένοι με το υγρό πυρ αποτελούν πηγή ερεθισμάτων για θέματα. Αλλά και στην σύγχρονη νεοελληνική ιστορία με την επανάσταση του 1821, με τους μπουρλοτιέρηδες και η εξάπλωση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας από τον 18ο αιώνα (ιδιαίτερα μετά την συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή: 1774) μέχρι τις μέρες μας, βρίθουν από θέματα που σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα του κάθε καλλιτέχνη προσδίδουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και ερεθίσματα για την εικαστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη του θέματος.
Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι να απολαμβάνουμε όλοι εμείς τον εικαστικό αυτόν πλούτο, που πηγαία και ζωντανά αποδίδουν οι συμμετέχοντες δημιουργοί.
Όπως τραγούδησε ο Οδυσσέας Ελύτης: “Στα φωτεινά γαλάζια νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου καθρεπτίζεται το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής”.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και η ρήση του Ηρόδοτου: ¨Θα έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στην θάλασσα¨.

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, ώρα 20.00
Διάρκεια: 17-22 Ιουλίου 2017
Πολιτιστικός Χώρος «Άγιος Αθανάσιος», Νάουσας – Πάρος:
Πληροφορίες: 69-8027-5555, 69-8425-3932

Email: iannis.pantazidis@gmail.com
Fb: @marbleart.gr
Instagram: Kentro_texnis