Παναγιώτης Δήμου | Σύγχρονη ζωή

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Παναγιώτης Δήμου | Σύγχρονη ζωή
Τα σπίτια μουτζουρωμένα από το άσπρο

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ

Όχι
δεν είναι απόγευμα αυτό
δεν είναι δύσε να μη σε δω
δεν είναι το βουνό απέναντι

είναι ο θόρυβος
της φλέβας της κρυφής
που σπάει η νύχτα
στα μανταλωμένα παράθυρα

να φαίνεται
ο τραυματίας μέσα
που σπάει τα κόκαλα του
ν’ ανάψει μια φωτιά

Τέταρτη ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Δήμου που με τους στίχους του σκιαγραφεί την αποσαθρωμένη εικόνα της Σύγχρονης ζωής αντιτάσσοντας προσεκτικά, υπόκωφα αλλά πειστικά μια αισιόδοξη διάσταση που θυμίζει «πως η νύχτα έχει σκοτάδι / όχι πάντα».

Το φέγγος, η ξαστεριά, η νύχτα –η πολύ νύχτα «ρημαδιό στις πίστες της πολιτείας/ σκουριά στους δρόμους», η πτώση, ο κρότος, μια φωτοβολίδα έτοιμη να σκάσει, οι σπασμένες κλειδώσεις της εξουσίας, συρματοπλέγματα, πνιγμοί, τα ερωτήματα/απολογισμοί: «πόσοι φύγανε από κοντά σου/ πόσοι πνίγηκαν στα ποτάμια/ πόσοι φόρεσαν ρούχα για να πεθάνουν/ πόσοι σπάσαν τα δόντια τους/ τρώγοντας την έρημο στις πόλεις/ πόσοι κράτησαν στα χέρια τους/ τα σάπια αστέρια της βαρύτητας», διατρέχουν το ποιητικό σώμα της συλλογής υπενθυμίζοντας κάθε τόσο πως οι λέξεις δεν είναι αστεία υπόθεση –«είναι βάσανα οι λέξεις».

Πενήντα τρία ποιήματα μεστής γραφής που απλώνεται ευανάγνωστα και ξεκάθαρα, μοιράζοντας ισότιμα λόγο/ συναίσθημα/ εικόνα: Σ’ ακούμπησα/ στο τραπέζι/ κρασί απ’ το χωριό/ χιλιόμετρα μακριά/ κατακόκκινο/ σ’ ακούμπησα στον ώμο/ κι έσφιξα τα δόντια μη μιλήσω/ χιλιόμετρα μακριά/ δε θα μ ’άκουγες/ θα μ’ έπαιρνε ο αέρας (“9 ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙ”)

 

Παναγιώτης Δήμου

Ο Παναγιώτης Δήμου γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1981. Έχει σπουδάσει ψυχολογία σε Αθήνα και Παρίσι. Ζει και εργάζεται στο Περιστέρι. Έχει εκδώσει τρεις, εκτός εμπορίου, ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό λόγου – τέχνης και πολιτισμού Ίαμβος, στο περιοδικό Για τη Τέχνη και τη Ζωή Μανδραγόρας και στο λογοτεχνικό περιοδικό δρόμου ΚΙΧ, στο οποίο ήταν συνεκδότης.

«Μ»

Παναγιώτης Δήμου, Σύγχρονη ζωή,
Ποίηση, φωτογραφία εξωφύλλου Θανάσης Ρέντζιος,
εκδόσεις Μανδραγόρας, Αθήνα 2015, σελ. 64,
25Χ16 εκ., (Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση),
ΙSBN: 978-960-9476-97-3

Share this Post