Ο Νίκος Ανδριώτης στο metadeftero.gr

In Μανδραγόρας 23mg by mandragoras


 

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου  2018 και ώρα 6.00μμ στο metadeftero.gr στην εκπομπή του Μανδραγόρα καλεσμένος μας θα είναι και πάλι ο Νίκος Ανδριώτης, συγγραφέας και ερευνητής κοινωνικής και δημογραφικής ιστορίας, με αφορμή και το υπό έκδοση βιβλίο του Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Προσφυγικές μετακινήσεις 1821-1940.

Θα μιλήσουμε για το μεταναστευτικό ρεύμα στην Ελλάδα (και κυρίως στην Αθήνα) από το 1821 μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή, ενώ την μεθεπόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου η συζήτηση θα έχει θέμα την περίοδο από το 1922 μέχρι σήμερα.
O Νίκος Ανδριώτης γεννήθηκε το 1963 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Paris I (Σορβόνη) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας). Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής του είναι «Πληθυσμός και οικισμοί της ανατολικής Κρήτης (16ος-19ος αι.)». Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα κοινωνικής και δημογραφικής ιστορίας.

Έχει συγγράψει το κεφάλαιο «Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα (1821-1930)», στο βιβλίο Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών). Το 2019 πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο του Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Προσφυγικές μετακινήσεις 1821-1940: άφιξη, περίθαλψη και αποκατάσταση από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως καθηγητής στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως διδάσκων στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγητής στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Share this Post