Νίκος Φωτόπουλος, Δάνειος χρόνος, Ποίηση 1996-2016

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras

 

 

Πέντε ποιητικές συλλογές σε μια 20ετία περιλαμβάνει η συγκεντρωτική έκδοση Δάνειος χρόνος του Νίκου Φωτόπουλου που προλογίζει η Λίνα Νικολακοπούλου. Από τ’ Ακροκέραμα των ουρανών του 1996 μέχρι και την Τεφροδόχο του 2016 που είναι αφιερωμένη στον τραγουδοποιό Χρήστο Θηβαίο. Μεταξύ των συλλογών και το Αίνιγμα της λαβωμένης μνήμης (2007) που η πρώτη ενότητά της «Η γεωμετρία μιας αθέατης γενιάς», έδωσε και τον τίτλο στην Ανθολογία της γενιάς του ’90 που κυκλοφόρησε από τον Μανδραγόρα.

Μια ποίηση κοινωνικής ευαισθησίας, ανοιχτή στο αίτημα της συνύπαρξης, ένα αίτημα απελευθέρωσης  του ατόμου που ασφυκτιά από τις χιλιάδες φωνές του σκοταδιού, τους λυγμούς και τα αγκομαχητά μιας ολόκληρης ζωής που επιζητεί να βγει στο φως τους καθαρού ουρανού. Δεν είναι μοναχικό/ατομικό το ποιητικό αίτημα του Φωτόπουλου: αναμετριέται συνεχώς με τις λέξεις «δίχως μεζούρα και ρολόι χειρός». Ακούγεται στην Αμοργό, στα κουτούκια των φοιτητικών μας χρόνων της Μεθώνης, στην πλατεία Αμερικής. Ανακατεμένο με Ονόματα που τα πρόσωπά τους ξεφτίζουν στο χρόνο και άλλα νεότερα που ανατέλλουν στην ανεξήγητη βιολογία των καιρών. Είναι η ανάγκη της ποίησης να διασώζει όσα «δεν έσβησαν ποτέ/σαν να μην κάηκαν για πάντα στην πυρά» του σύμπαντος κόσμου. Αυτόν που αναζητά πυξίδα πέρα απ’ τα κύματα μιας ακυβέρνητης νύχτας για να ξαναβγεί και πάλι στο φως. «Η ατεκμηρίωτη θλίψη» ίσως βρει την απαντοχή της στον Δάνειο χρόνο.  

Στο Ευρετήριο των Χαμένων Ονομάτων
Γράφω εκείνους που δεν γνώρισαν δικαιοσύνη
πίνω την θλίψη τους γουλιά γουλιά
και με τα ονόματα που χάθηκαν
αποκοιμιέμαι

 Πρόσωπα
             Σώματα
                         Σάρκες και Οστά 

Στου Χρόνου τα Συρματοπλέγματα.

 

*  Νίκος Φωτόπουλος, Δάνειος χρόνος, Ποίηση 1996-2016, έργο εξωφύλλου: Γιάννης Παπαγιάννης, Προλογίζει η Λίνα Νικολακοπούλου, Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα, Οκτώβριος 2018, σελ. 120, αριθμ. έκδοσης: 292, ISBN 978-960-592-074-6, τιμή 10,60 ευρώ.

 

Ο Νίκος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1970. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα τη δεκαετία του ’90 και η ποίησή του έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά, έχει ανθολογηθεί σε συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιαστεί στο ραδιόφωνο και έχει αποδοθεί σε φιλμ μικρού μήκους. Το συγγραφικό και διδακτικό του έργο καθώς και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την Κοινωνιολογία του Πολιτισμού, την Κριτική Πολιτισμική Θεωρία, την Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, τη Δια βίου Μάθηση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, εφημερίδες, περιοδικά και επιλεγμένους ιστοχώρους. Εκτός από το παιδαγωγικό και κοινωνιολογικό σκέλος του έργου του, ασχολείται ενεργά με την ποίηση και τη δημιουργική γραφή. Ποιήματά του ανθολογήθηκαν στον τόμο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μανδραγόρας το 2002 με ποιητές της γενιάς του ’90 και υπό τον τίτλο Η γεωμετρία μιας αθέατης γενιάς. Έχει στο ενεργητικό του πέντε ποιητικές συλλογές.

 

Περιοδικό/Εκδόσεις ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ
ΙΣΜΗΝΗΣ 20 & ΜΕΓ. ΛΑΥΡΑΣ 32
104 44, ΑΘΗΝΑ, 2108220294, 6944460494

mandragoras_magazine@yahoo.gr
https://www.mandragoras-magazine.gr 

Κάθε Παρασκευή στο metadeftero.gr παρακολουθείτε ζωντανά 18.00-19.00 την εκπομπή Μανδραγόρας 23mg. Αρχείο εκπομπών στο site μας και στο mixcloud.com