Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος | Ανατολή ηλίου Αναστολή θανάτου

In Λογοτεχνία, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος | Ανατολή ηλίου Αναστολή θανάτου

Δεύτερο ποιητικό βιβλίο μετά τη σωΜα το Ποίηση (2012) για τον Κύπριο εκπαιδευτικό ψυχολόγο με πολλές μελέτες στο ενεργητικό του γύρω από το πεδίο της κοινωνικής απόκλισης ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου και στη διαδικασία της μαθησιακής λειτουργίας, όπου και επικέντρωσε το διδακτορικό του με θέμα: «Λειτουργικός Αναλφαβητισμός: Σχολικός Αποκλεισμός και Σχολικός Πόνος».

Μετά την αφυπηρέτηση, κατά τον διαδεδομένο όρο στη Μεγαλόνησο, ο Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος παρεμβαίνει με ένα δυναμικό γλωσσοκεντρικό ύφος και στον ποιητικό χώρο. Δεν είναι απλό παιχνίδι με τις λέξεις, είναι τομή στο ίδιο του το σώμα, είναι κατακερματισμός ζωής μέσα από τη χαρά και τη συνταιριασμένη της λύπη, μέσα από απουσίες, καημούς και τραγούδια που επανέρχονται σε ρυθμούς 9/8 για να ιστορήσουν να κλάψουν να ειρωνευθούν και να πονέσουν βαθειά. Δεν είναι απλό καπρίτσιο η αποδόμηση των λέξεων, είναι στην ουσία η ίδια υπόσταση του ανθρώπου-ποιητή. Γι αυτό και οι λέξεις επανέρχονται σε πρώτο πρόσωπο, κλείνονται, βιώνουν τη μοναξιά (Απόψε είμαι μόνος/ Προσπαθώ να σκαρφαλώσω/ Στις λέξεις μου), αρδεύονται, υπονοούνται, σηματοδοτούν, κρυώνουν (Σκέπασε με με τις λέξεις σου), φωνάζουν: (Τα φωνή εντα γίνονται φωνή εντός).

Αποκαλυπτικές και οι τέσσερις ενότητες του βιβλίου: ΤΑ Ψ ΑΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ με υπότιτλο: «ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤ ΟΡΓΗΣ», ΜΟΥ ΛΥΠΗΣ, η ομότιτλη του βιβλίου Ανατολή ηλίου Αναστολή θανάτου και τέλος ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ. Για τον ιερό χορό που υμνείται στις σελίδες του βιβλίου γράφει ο ποιητής: Όταν το ΖΕΙ μπέκικο/ Συναντά την ποίηση/ Είναι σαν το ερωτοκύλισμα Σωμάτων/ Που το βλέμμα πυρπολεί/ Σαν το σμίξιμο των χεριών/ Δύο παράνομων εραστών/ Σαν την ηδονή του βρέφους, σαν το χάδι του άντρα στα μαλλιά μιας γυναίκας….

Και ταυτοχρόνως απογειώνεται  φθάνοντας τη  ζωή του (αγγίζοντας) στα άκρα:  Θέλει να πετάξει/ Το σώμα του/ Να απαλλαγεί από το βάρος του/ Να πάρει τη ψυχή του ανά χείρας/ Και να αποδημήσει/ Όπως τα αποδημητικά πουλιά. Εξ ου και ο τίτλος του ποιήματα «Ζεϊμπέκιος ηδονή και οδύνη».

Ένα βαρύ νταλκαδιασμένο αιμάτινο τραγούδι το αφιερωμένο στους φίλους Μιλάγρος Αράνο και Λεωνίδα Εμπειρίκο, το νέο βιβλίο του Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλου με την Ανατολή της Λεμεσού όπως φαντάζει στο εξώφυλλο του βιβλίου (σε φωτογραφία του ποιητή), να αναστέλλει τον επόμενο θάνατο… Τουλάχιστον μέχρι τον τελευταίο χορό: Βρέχει φωτιά Αγάπης/ Λιώσαν οι πάγοι της μοναξιάς μου/ Ο Γιώργος μου ’δωσε το Μα χαίρι του Καββαδία/ Για να μαχαιρώνω/ Τον Πόνο του Αποχωρισμού/ Εγώ επιμένω:/ «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» και/ «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου»/ Καταθέτοντας τα Ζεϊμπέκικα βήματα μου στην Τράπεζα της Φιλίας

 

«Μαχητικό» Βιογραφικό

Μιχαήλ ΠαπαδόπουλοςΟ Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Aix- en- Provence στη Γαλλία (Université Aix- Marseille I) όπου πήρε το πτυχίο Ψυχολογίας (Licence) και το μεταπτυχιακό τίτλο (Maîtrise) στη Ψυχολογία. Τα θέματα των δυο κύριων εργασιών της Maîtrise σχετίζονται με το πεδίο της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και της Ψυχανάλυσης. Στη συνέχεια εργάστηκε για δυο χρόνια ως Βοηθός Καθηγητής Εργαστηρίων στο Ινστιτούτο Διδακτικής και Παιδαγωγικών της Σχολής Ψυχολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου.

Το 1976 επέστρεψε στην Κύπρο και διορίστηκε στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (Υ.Ε.Ψ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην οποία και εργαζόταν μέχρι την 1η Ιουνίου 2013 κατέχοντας από το 2002 τη θέση του Ανώτερου Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου και εκτελώντας καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου.

Το 1996 παρουσίασε τη Διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Λειτουργικός Αναλφαβητισμός: Σχολικός Αποκλεισμός και Σχολικός Πόνος» και αναγορεύτηκε Διδάκτορας με Άριστα (ομόφωνα).

Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής στο «Τμήμα Επιστημών της Αγωγής» της «Σχολής Ψυχολογίας και Επιστημών της Αγωγής» του Πανεπιστημίου Aix- Marseille I θέματα που αφορούν στα γνωστικά αντικείμενα του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού, και της Σχολικής Αποτυχίας σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές (1997-1999). Δίδαξε επίσης ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» (2000-2002) το μάθημα «Κοινωνική Απόκλιση», στην Παιδαγωγική Ακαδημία (1978- 1980) και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρο (1987-2009) σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Διευθυντικού προσωπικού σε θέματα σχολικής αποτυχίας, λειτουργικού αναλφαβητισμού, βίας στο σχολείο, νεανικής παραβατικότητας, ναρκωτικών, ειδικής αγωγής.

Συμμετείχε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σχετικά με τα πεδία της σχολικής αποτυχίας, λειτουργικού αναλφαβητισμού, βίας στο σχολείο, νεανικής παραβατικότητας, αγωγής υγείας, ναρκωτικών, εκπαιδευτικής ψυχολογίας, ειδικής αγωγής και ένταξης ατόμων με αναπηρίες, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες ερευνητικές εργασίες και μελέτες, πολλές από τις οποίες εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και άλλους φορείς. Δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και σε πρακτικά επιστημονικών συμποσίων δεκάδες άρθρα και μελέτες.

Έχει εκδώσει πέντε βιβλία, ενώ επιμελήθηκε την έκδοση άλλων 8 βιβλίων.

«Μ»

ISBN:  978-960-9476-91-1
Μανδραγόρας, 2014, Αθήνα
Χαρτόδετο
17.0 x 12.0 cm, 64 σελ.

φωτο εξωφύλλου του συγγραφέα, «Ανατολή στη Λεμεσό»

Share this Post