Μεταβίβαση στo «Υπερταμείο» αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων | Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδος

In Δελτίο Τύπου by mandragoras

Αθήνα 10–10–2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας “Ηώς” παρακολουθεί το πρωτοφανές θέμα της μεταβίβασης στo «Υπερταμείο» αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της Ελλάδας για αξιοποίηση και ρευστοποίηση και στηρίζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στη δυναμική του αντίδραση.
Τα αρχαία δεν έχουν ανάγκη “πιστοποίησης”, όπως είπε σε συνέντευξή της η Υπουργός Πολιτισμού για να δικαιολογήσει την ολιγωρία στη ρύθμιση που τα εξαιρεί έστω εκ των υστέρων από τη μεταβίβαση.
Οι αρχαιότητες και τα μνημεία της χώρας ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής, σύμφωνα με τον νόμο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και η προστασία των μνημείων αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ελληνικού Συντάγματος.
Η μη δημοσιοποίηση μέχρι στιγμής του πλήρους καταλόγου των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν μεταβιβασθεί και «κρύβονται» πίσω από κωδικούς μόνον ερωτηματικά μπορεί να εγείρει. Η καθησυχαστική στάση των αρμόδιων Υπουργών δεν εγγυάται την προστασία των μνημείων. Είναι εύλογα τα ερωτήματα εάν και πότε ζητήθηκε η γνώμη του ΥΠΠΟΑ για όσα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, εάν συμμετείχε στην ομάδα εργασίας βάσει του Ν. 4389/2016 και γιατί αντέδρασε μόνον όταν το θέμα έγινε γνωστό δια του τύπου.
Μόνον η νομοθετική ρύθμιση μπορεί τώρα να άρει το όποιο αδικαιολόγητο “λάθος” έγινε στην κατάρτιση των σχετικών πινάκων και στη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ στις 19/6/2018. Η έστω και εκ των υστέρων νομοθετική ρύθμιση είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει ότι η κυριότητα και η διαχείριση των μνημείων και μουσείων της ελληνικής επικράτειας θα παραμείνει στα χέρια του ελληνικού κράτους.

 

ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ  « ΗΩΣ »
Email: eos.arch@gmail.com