Κωνσταντίνα Κορρυβάντη | Μυθογονία

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Κωνσταντίνα Κορρυβάντη | Μυθογονία
Ανδρομάχη

Δεν αλλάζει τίποτα ποτέ.
Το περήφανο στέρνο, τα δυνατά χέρια,
η βαθειά φωνή.

Η ζωή μετά, όπως κι η ζωή πριν.
Όρκος, προσευχή και ικεσία.

 

Λήδα

Και ο Αγαμέμνονας νεκρός.
Κι η ομορφιά της Ελένης στείρα.

Μία σειρά συμβολισμών
που ο Michelangelo δεν είδε.

Το σκήπτρο, το ρόδι
τον κούκο που ραμφίζει τον χρόνο μας.

Mία ζωή κρεμασμένη στο νήμα.

Ο Ιησούς -τουλάχιστον- διδάσκει επιθυμία, κι όχι ηθική.
Αλλά και πάλι στα γόνατα πως να ισορροπήσει κανείς;

Η Μυθογονία είναι διακριτός επιστημονικός κλάδος που εξετάζει ιστορίες βασισμένες στην παράδοση και στο θρύλο. Τον τίτλο αυτό επιλέγει η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη για να συνθέσει, στην πρώτη εμφάνισή της στα γράμματα, μια ποιητική αλληγορία που αφορά και αναφέρεται σε γυναικεία μυθικά πρόσωπα, σε γυναίκες “Πιστές στη θνητή φύση/ του έρωτα, στην ιδέα ενός ήλιου/ που βασιλεύει“.
Με πρώτη την Αράχνη, πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας που αναφέρεται στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, αφού άλλωστε προϋπήρξε γυναίκα και λόγω της αλαζονείας της μεταμορφώθηκε σε αράχνη από τη θεά Αθηνά, η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη επιλέγει είκοσι δύο γυναίκες, στις οποίες αφιερώνει είκοσι τρία ποιήματα, και έναν άντρα με τον οποίο και καταλήγει η συλλογή: τον Τρίτωνα: (Δώσε μου το χέρι σου/ κράτησε την ανάσα μου.// Ποιος να φοβηθεί κατακλυσμούς/ όταν ανοίγουν οι ουρανοί;// Απόψε σμιλεύουμε έναν στρόβιλο/ από πηλό) θεότητα της θάλασσας, για τον οποίο έκανε μνεία αρχικά ο Ησίοδος στη Θεογονία. Ο Τρίτων ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρύτης. (Μία ακόμη γυναίκα!)
Στις γυναικείες μορφές που επιλέγονται ως ποιητικά υποκείμενα της συλλογής θα πρέπει να προστεθεί τέλος και η Ανάφη, το νησί όπου βρήκαν με τη βοήθεια του Απόλλωνα καταφύγιο οι Αργοναύτες, στη διάρκεια της επιστροφής τους από την Κολχίδα: Κάτω στην αμμουδιά των Αγίων/ με το εκκλησάκι και τον θρύλο να λέει,/ είσαι μία μικρή παραφωνία.// Από τα χέρια σου πετούν οι διαλεχτές σου πέτρες/ τα ψαράκια που χαϊδεύουν τα κύματα,/ ή αλλιώς η μία βραδιά του Ιάσονα.// Εκείνη η παράξενη έλξη/ για γυναίκες και νησιά που αναδύονται./ Αυτό το αντίστροφο βάφτισμα (σ.32).

Κωνσταντίνα Κορρυβάντη
Η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη (φιλολογικό ψευδώνυμο της Κωνσταντίνας Κουτσουρούμπα) γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1989. Ολοκλήρωσε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις. Πρώτες δημοσιεύσεις το 2010 στα Τετράδια του Ελπήνορα του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. Ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε περιοδικά. Η Μυθογονία είναι η πρώτη ποιητική της συλλογή.

«Μ»

Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Μυθογονία,
Ποιήματα, εκδόσεις Μανδραγόρας,
Αθήνα 2015, σελ. 40, 25Χ16 εκ.,
(Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση),
ΙSBN: 978-960-9476-95-9

Share this Post