Ημερολόγιο 126: Έχουμε το καλύτερο μέλι και δηλητήρια από οχιά και μέλισσα | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

3.5 Παρασκευή. Καφέ με Καλουδιώτη στην πλατεία Βικτωρίας. Ποτάκι στο Άι Γιώργη με Άννα και μία φίλη της στην Κυψέλη. Έμαθα ότι επιστρέφει ο Δημήτρης ο Μπάκουλης από τις Βρυξέλλες, ένας υπέροχος άνθρωπος που μπορείς να πεις μαζί του μια κουβέντα (όταν σ’ αφήσει!) Πώς περνάει ο καιρός! Από πού το έμαθα; Κάτσε να δω. Από τον Κώστα το Γιαννακόδημο που διορίστηκε στο Προξενείο του Σύδνεϋ ως Σύμβουλος Τύπου. Ανοίγει πάλι το Γραφείο Τύπου Σύδνεϋ. Ζηλεύω. Μου ζήτησε να τον συναντήσω, θέλει πληροφορίες για τη ζωή στο Σύδνεϋ.

4.5.19 Σάββατο κλεισούρα πάλι στο σπίτι, μόνο μία βόλτα στη λαϊκή του Αγίου Παντελεήμονα. Τηλεόραση. Οι εκπομπές των ηλιθίων: Στο Alert φιλοξενούμενος ο Βελόπουλος υποψήφιος αντιευρωβουλευτής μέσα από πομπώδεις γεωπολιτικές αναλύσεις βρίσκει τον καιρό να πουλήσει και μέλι «διότι το ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο στον κόσμο δείτε πόσο χάλια είναι το κινέζικο, ενώ το ελληνικό είναι άλλο πράγμα γιατί έχουμε τις καλύτερες συνθήκες στην Ελλάδα. Έχουμε βουνό, ήλιο, θάλασσα». Οπότε μαθαίνει κανείς με ένα τρόπο επαγωγό πως επειδή έχουμε θάλασσα, έχουμε και εκτός συναγωνισμού μέλι καθώς φαίνεται ότι οι μέλισσές μας δύνανται να λαμβάνουν και απ’ τον αφρό του κύματος τη γύρη πράγμα που τις κάνει μοναδικές. Φυσικά μετά ακολουθεί άλλη πωλήτρια, ακόμη πιο έξαλλη η οποία έχει δίπλα της μία γιατρό για να δίνει κάποια νομιμότητα στα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που εμπορεύεται. Εδώ μαθαίνουμε για ένα άλλο μυθικό παρασκεύασμα που καταργεί τους πόνους στη μέση, στις οσφυαλγίες, στον καρπιαίο. Πρόκειται για το φυσικό φάρμακο Ακραίον που είναι ασυναγώνιστο γιατί «είναι το μόνο που περιέχει δηλητήριο από οχιά και δηλητήρια από μέλισσα». Γεμίσαμε δηλητήρια στις εννιάμιση το βράδυ.

Το πιο ακραίο όμως ειπώθηκε από αριστερό άνθρωπο. Από τον κ. Κωνσταντακόπουλο της ΛΑΕ. «Έχουμε αυτό το παιδομάζωμα για το οποίο θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση». Κι αυτό το λέει για τους νέους που φεύγουν ζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας μία μετεμφυλιακή ορολογία, επαναλαμβάνω αριστερός άνθρωπος, για άσχετους λόγους.

Συμπέρασμα: Ο Άδωνις έχει κάνει Σχολή και στις πωλήσεις και στην πολιτική και θα έχουμε τη χαρά να τον απολαμβάνουμε σε λίγο καιρό ως τον κυβερνήτη που αξίζει σε ιθαγενείς.

Φυσικά έχει προκύψει και το φαινόμενο Πολάκη εδώ και καιρό που τώρα τάβαλε με έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή ΑΜΕΑ.

Ο Πολάκης είναι βλαξ γιατί παρά τη λεβέντικη καταγωγή του και τη συνδικαλιστική του δράση, δεν έμαθε το σπουδαιότερο: ότι δεν τα βάζουμε ποτέ με τους αδύναμους, τις γυναίκες και τα παιδιά. 

5.5. Μια βόλτα στο παζάρι. Αγόρασα μόνο άνθη και ξεμεσιάστηκα να τα κουβαλάω. Και μετά κάποια ματσάκια παρωδία στην τηλεόραση καθώς κλείνει η ποδοσφαιρική σαιζόν και έτερον ουδέν. Ούτε ένα τηλεφώνημα. Πώς μπορεί να ζει κανείς έτσι; Η φωνή μου έχει επανέλθει, γιατί δεν τη χρησιμοποιώ; Εμπρός ας πάρω εγώ πρωτοβουλίες και τηλέφωνα. Έλα Νάνσυ τι γίνεσαι μωρό μου; Δημήτρη όχι τώρα είμαι πολύ απασχολημένη. Δεν μπορώ, δεν μπορώ. Έλα Ρούλα πώς πάς; Μια χαρά, έχω ένα καινούριο φίλο, άργησες Δημήτρη. Η Γεωργία δεν απαντάει και η Ευρυδίκη θα με δει αν θέλω τον άλλο μήνα, γιατί τώρα την πετυχαίνω σε συνέδριο στη Νυρεμβέργη. Αυτό είναι το δράμα κι ότι επίσης δεν έχω πια επιχειρήματα, ούτε καμιά δύναμη να φλερτάρω. Αλλά ούτε φίλους διαθέσιμους. Εντάξει ένα καφέ θα τον πιούμε αλλά κι αυτοί έχουν τις δουλίτσες, τις φίλες τους, τα ποιήματά τους. Δεν αδειάζουν για πολλά. Όπως πορευόμουν κάποτε κι εγώ. Γιατί τώρα δεν έχω ούτε τις δουλίτσες μου, ούτε τις φίλες μου, ούτε τα ποιήματα μου.

6.5 Συνάντηση με το ζεύγος Γιαννακόδημου στη πλ. Βικτώριας. Συμπαθέστατο ζευγάρι. Θα το φάει η ξενιτιά στη μακρινή Αυστραλία και το άγχος της εκπροσώπησης του χρεωμένου έθνους

Πληρώνω τα κοινόχρηστα περισσότερο για να παραπονεθώ για την κατάσταση που επικρατεί στο υπόγειο, το οποίο έχει πλημμυρίσει νερά. Μου το έδειξε ο Οδυσσέας και φώναξε και τη Λουτσιάνα. Υπάρχει μία αντλία μέσα που δεν τραβάει πια τίποτα. Θα πέσει η πολυκατοικία, ορίστε, όπως βλέπετε η αντλία μπούκωσε και δεν λειτουργεί. Στο γραφείο Κοινοχρήστων βρίσκεται ο Συντηρητής και μου εξηγεί πώς χρειάζεται ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων, πως η αντλία είναι δανεική και παιδική και οσονούπω θα κλατάρει εντελώς, χρειάζεται να δώσουμε τουλάχιστον δύο χιλιάδες ευρώ γι α να αγοράσουμε μία αξιόμαχη αντλία που θα καθαρίζει τις ακαθαρσίες των πελατών του ΟΠΑΠ, οι οποίοι ξενυχτάνε αγκαλιά με τους κουλοχέρηδες στο ισόγειο, χρησιμοποιώντας αδιαλείπτως την τουαλέτα.


Δημήτρης Τζουμάκας