Ημερολόγιο Ασημάντων 221: Ο Κύριος μεθ’ Ημών να κάτσει στη θέση του | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

2.12.19 Είμαστε στο χειμώνα πια, Δεκέμβρης μήνας κι η θερμοκρασία αποφάσισε να κάνει βουτιά. Αν και υπάρχει ηλιοφάνεια παρηγορητική. Η πείνα θερίζει στην κατοχική Ελλάδα (Δεκέμβρης 1941) και σε συνδυασμό με τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες προκαλεί χιλιάδες θύματα ανάμεσα στον αστικό κυρίως πληθυσμό. Η μάνα μου περιέγραφε γλαφυρά πως πηγαινοέρχονταν τα πτώματα με τα καροτσάκια ενώ υπάρχουν και άπειρες φωτογραφίες με τα κοκαλιάρικα παιδιά της Αθήνας. Μέχρι τα μέσα του 1942 οι νεκροί θα φτάσουν τις 200.000. Έπονται κι άλλοι πόλεμοι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο, νέες λιμοκτονίες, σε παρθένες περιοχές, όπως στην Μπιάφρα, στην Υεμένη και πάει λέγοντας. Εικάζεται ότι εικοστός πρώτος αιώνας μπορεί να είναι και ο τελευταίος. Στον εικοστό δεύτερο δεν θα υπάρχουν άνθρωποι για να πεθάνουν από πείνα.

Αλλά ας μην είμαστε εντελώς απαισιόδοξοι. Διότι αναμένεται και η ανάσταση νεκρών. Να δούμε όμως με τι θα διαιτώνται οι αναστημένοι.

  • 10οΦεστιβάλ εθνογραφικού κινηματογράφου Αθήναςστο σινέ ΑΣΤΟΡ. Broken Skin. Σπασμένο δέρμα (Αγγλία 2019). Ψωριασικοί και ξερό ψωμί. Ένα ποιητικό και αισιόδοξο ταξίδι σε μία πολύ ορατή αν και κρυμμένη ασθένεια που εξερευνά το δέρμα ως μία μεταφορά του άγχους, του στίγματος και του ανήκειν.

3.12.19 Σαμαράς μπουρλοτιέρης στο έκτακτο συνέδριο της Νουδού: «Λαθρομετανάστες υπάρχουν στην Ελλάδα κι όχι πρόσφυγες. Να απεμπλακούμε από τη βλαπτική συμφωνία των Πρεσπών». Να μείνουμε υπερήφανοι μόνοι μας Ημείς και τα ΜΑΤ. Και να τσακίσουμε την Τουρκιά. Ένας «λεβέντης» στα έδρανα των βουλευτών της συμπολίτευσης ετοιμάζει το νέο κόμμα του Λαού. Με Βελλόπουλο, Βορίδη, Άδωνι και Καρατζαφέρη, όλοι τους άνθρωποι με υψηλό άι κιου και αισθητική. Τα αμάραντα άνθη της μεγάλης γαλάζιας παράταξης (της γαλάζιας πατρίδος που λέει κι ο Ερντογάν) που δεν κατάλαβαν ακόμη ότι η Μακεδονία ανήκει στις αρκούδες της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαντάζει σεμνό μπουμπουκάκι μπροστά σε τέτοια ανθοφορία.

Η λέξη «λαθραίος» είναι μια βαθιά, βαθύτατα υποτιμητική και προσβλητική λέξη. Δεν χρησιμοποιείται πουθενά στη δημοκρατική τουλάχιστον Ευρώπη. Δεν υπάρχουν ζωντανά πλάσματα λαθραία, είτε άνθρωποι είναι, είτε ζώα ή πετούμενα στον ουρανό. Υπάρχουν λαθραία τσιγάρα και ναρκωτικά. Ο κ. Σαμαράς είναι ένας βαλκάνιος εθνικιστής, φτηνιάρης πολιτικάντης και θέλει να γίνει και Πρόεδρος τρομάρα του. Ήταν και υπουργός Πολιτισμού που ξανά τρομάρα μας!

Οι πολιτισμένοι έχουν κάνει όλους αυτούς τους φριχτούς πολέμους.

Οι μεγάλες ιδέες και τα «οράματα» μας τσεκούρεψαν. Ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος μεγαλοϊδεάτης «οραματιστής». Είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον πλανήτη αυτή τη στιγμή, μετά τον Τραμπ ίσως.

Η ανωτερότητα και η «ποιότητα» δημιουργούν τις διακρίσεις.

Ο «συγκροτημένος» μυρίζει συντηρητισμό. Κλπ. κλπ.

Ο Κύριος μεθ’ Ημών να κάτσει στη θέση του. 

«Πάμε μπροστά κι όσες αρπάξουμε»! Κάπως έτσι βλακωδώς το είπε ο γενναίος υπουργός Άμυνας που έγινε ήδη υπουργός Επίθεσης α λα Καμμένος. Δεν μας φτάνει που εισάγουμε τόση δυστυχία, ετοιμαζόμαστε να πολεμήσουμε για τους υδρογονάνθρακες των ξένων Εταιρειών, τσακίζοντας τους άπιστους.

  • 10οΦεστιβάλ εθνογραφικού κινηματογράφου Αθήνας: Η Απουσία των Βερίκοκων(Πακιστάν-Γερμανία 2018) Μια κατολίσθηση φράζει τον ρου ενός ποταμού. Ολόκληρα χωριά εξαφανίζονται. Αυτό που απομένει είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

 

Δημήτρης Τζουμάκας