Ημερολόγιο ασημάντων 205: Να μιλήσουμε για την εξέγερση που δεν θέλει να πεθάνει | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

 

24.10 Λιακάδες αυτοκτονικές στο Λεκανοπέδιο πάντα με 27 βαθμούς. Περπάτησα στο Πεδίον του Άρεως. Φωτογράφισα πόρτες στη γύρω περιοχή, άκουσα ξένες γλώσσες στα μπαλκόνια και φωνές υπόγειες στα υπόγεια.

Τέτοια μέρα το 1963 η Σουηδική Ακαδημία τιμά το Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για το υπέροχο λυρικό ύφος του που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

25.10.19 Παρασκευή. Η καλοκαιρία συνεχίζεται όλο τον Οκτώβρη. Το θερμόμετρο καρφωμένο στους 27 β. Τα παράσιτα με την Άννα Σ. στο σινεμά Αλεξάνδρεια, ένα φιλμ από την Κορέα καλογυρισμένο, βραβευμένο με χρυσό φοίνικα γι αυτό πολυδιαφημισμένο μία κωμωδία τρόμου που δείχνει την κραυγαλέα ταξική ανισότητα στην χώρα αυτή, όπου οι πλούσιοι εμφανίζονται αφελείς κι ονειροπόλοι κι οι φτωχοί κομπιναδόροι μες την υπερβολή και στο γκροτέσκο. Δεν παύει στιγμή όμως να σε κρατάει σε αγωνία, έτσι που γίνεται θρίλερ και Χόλλιγουντ στο τέλος.

Η δύναμη του να καταστρέφουμε, η δύναμη του να δημιουργούμε. Διεθνές Τριήμερο Συνέδριο Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας στο Πνευματικό κέντρο Δήμο Αθηναίων. Το ’χα στο μπλοκάκι αλλά δεν μου βγαίνει ούτε και για αύριο. Άμα δεν είσαι ομιλητής τι νόημα έχει! Εν πάση περιπτώσει δεν πρέπει να κάνεις σχέδια όπως λέει ο πατήρ των κορεατικών «παράσιτων», όπως λένε επίσης και οι αμπορίτζινις της Αυστραλίας. Αυτά μας έφαγαν «τα σχέδια». Αφού το τέλος είναι προσχεδιασμένο, προαποφασισμένο. Γι αυτό απόλαυσε τις μέρες με τον ήλιο κι ας τρεμουλιάζεις μπροστά στον καθρέφτη της θάλασσας.

But even those who manage to avoid or leave the camps and prisons are living in a state of fear. They worry constantly about their papers, and do not know when the police might stop them on the street to search them – and possibly beat, arrest, and deport them. Κάπως έτσι είναι, αλλά κι εσύ που γλύτωσες τους βομβαρδισμούς άνθρωπέ μου και από την πείνα είσαι ένας survivor που δεν το βάζει κάτω, θα βρεις τρόπο να επιβιώσεις. Μπορεί να ενσωματωθείς στη νέα κατάσταση, αυτός είναι ο στόχος σου, να δώσεις κιόλας το φιλί της ζωής στην Ευρώπη που ξεψυχά. Μόνο πρόσεξε μη γίνεις κι εσύ ρατσιστής χειρότερος απ’ αυτούς που σε κυνηγούν.

Λοιπόν έχουμε νέα ευρωπαϊκά δεδομένα. Παλιά νιώθαμε περήφανοι που λεγόμαστε Ευρωπαίοι ήταν το στιλ, το λούστρο, η εν γένει κουλτούρα της κοινωνίας που παράγει όπερα και ταραντέλα μία συγκεκριμένη συμπεριφορά των μελών της απέναντι στα ίχνη άλλων εποχών. Σήμερα ο πολύ κόσμος ντρέπεται να λέει ο Ευρωπαίος. Σημασία έχει από πού βλέπεις τα πράγματα. Το ρόλο που παίζεις, τις «αρμοδιότητες» που έχεις όπως λέει κι ο Στέφανος, ο οποίος νομίζει ότι είμαστε όλοι υπουργοί.

26.10.19 Την ημέρα της γιορτής μέσα στο σπίτι διαβάζοντας σαχλοειδή τινά και βλέποντας τηλεόραση. Πήρα κάποια τηλεφωνήματα βέβαια αλλά επ’ ουδενί εκείνος ο χαμός όταν δούλευα στο Υπουργείο.

Στις ειδήσεις βλέπω ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει μία γενικότερη κοινωνική αναστάτωση. Με εκπλήσσουν ευχάριστα οι εξεγέρσεις ιδιαίτερα στη Χιλή, ένα εκατομμύριο κόσμος στους δρόμους. Όσo υπάρχει εξουσία θα υπάρχει και αντίσταση. Όσο υπάρχει αδικία θα υπάρχουν και εξεγέρσεις. Κι είναι ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για την εξέγερση που δεν θέλει να πεθάνει. Από το Χογκ Κογκ μέχρι τη Βαρκελώνη και το Σαντιάγο μιλιούνια στους δρόμους. Τελικά αποφάσισα να βγω έξω να δω καμιά εξέγερση και να αγοράσω λίγα πράγματα για το αυριανό τραπέζι.

 Τίποτα το διεγερτικό και το εξεγερσιακό έξω, απλώς ένας φόβος για ένα κίνδυνο ακαθόριστο. Πεινάωωωω, ούρλιαζε ένας με μακριά γενειάδα. Μετά φώναζε: Τίποτααααααα και ξανά μανά Πεινάωωωωω. Ανατριχιαστικό το ούρλιασμα του διαταραγμένου, περί τοιούτου επρόκειτο ασφαλώς. Διότι θα μπορούσε να φάει στη φιλόπτωχο εκκλησία μας, σε κάποιο κέντρο του δήμου ή σε κάποιες συλλογικότητες . Αλλά ο «Πεινάωωωωωω» ισοπεδώθηκε άγρια. Υπάρχει κίνδυνος να τρελαθείς όταν βγαίνεις έξω και να σου μεγαλώσουν πολύ και σένα τα γένια. Γι αυτό κάτσε μέσα στο σαλόνι, χάντρες, λουλούδια, βιβλία, κινούμενες εικόνες, χαλαρές μουσικές και συμπαντική ευτυχία. Δεν εννοώ πάντως ότι ήταν μουσουλμάνος ο δυστυχισμένος αυτός άνθρωπος,, ελληνομουσουλμάνος σίγουρα όμως, ναι.

Του Αγίου Δημητρίου 1880 ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας για 10η φορά, ρεκόρ στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Μ’ αρέσει να μιλάω πολιτικά, μόνος μου.


Δημήτρης Τζουμάκας