ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ “ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ” – αναδημοσίεση από τα “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

In Εκδηλώσεις by mandragoras

«Επίκαιρος ο λόγος του Λειβαδίτη, όσο υπάρχουν άνθρωποι»

Από: Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 15-04-2013 10:19:20

«Οσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχει ο λόγος του Λειβαδίτη» επεσήμαναν χθες οι ομιλητές κατά τη διάρκεια του αφιερώματος με τίτλο “Τάσος Λειβαδίτης: Ο ποιητής της πιο όμορφης ουτοπίας” που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι Φίλοι των Γραμμάτων” προχθές το απόγευμα στο κατάμεστο, κυρίως από νέους ανθρώπους, θέατρο ‘Δημήτρης Βλησίδης’.
Για τον ανεπανάληπτο ποιητή Τάσο Λειβαδίτη και το ποιητικό του αποτύπωμα στα νεοελληνικά γράμματα μίλησαν ο ποιητής Γιώργος Δουατζής, με θέμα “Οραμα ζωής και τέχνης παντοτινό”, ο ποιητής – εκδότης του περιοδικού “Μανδραγόρας” κ. Κώστας Κρεμμύδας με θέμα “Ο Τάσος Λειβαδίτης και η Επιθεώρηση Τέχνης” και ο κ. Γιάννης Κυριακάκης ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.
Όπως ανέφερε ο ποιητής Γιώργος Δουατζής, «ειδικά την περίοδο που διανύουμε, όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο ο κόσμος καταφεύγει στην Τέχνη και στην Ποίηση. Ίσως επειδή εκεί βρίσκει τον εαυτό του κανείς καλύτερα, ίσως επειδή δεν νοιώθει μόνος, γιατί αυτά που έχει σκεφτεί, βλέπει ότι τα έχουν πει και κάποιοι άλλοι… Ίσως επειδή πέρα από την αισθητική κάλυψη, είναι ταυτισμένη στο μυαλό των ανθρώπων με μια ευαισθησία που δεν είναι ομολογημένη, γιατί μάθαμε να ντρεπόμαστε για την ευαισθησία μας. Δεν ξέρω τι ανάγκη είναι αυτή, πάντως η στροφή προς την Ποίηση φαίνεται και από τα στοιχεία των πωλήσεων βιβλίων καθώς διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια τρομακτική άνοδος αναγνωστών ποίησης».
«Σήμερα τα βιβλία του Τάσου Λειβαδίτη -κατά ένα περίεργο τρόπο- πωλούνται συνεχώς και διαβάζονται από νέους ανθρώπους. Και αυτό ίσως επειδή ο Λειβαδίτης υπήρξε ένας πολιτικός και ερωτικός ποιητής, δηλαδή καλύπτει δύο πολύ ισχυρά στοιχεία σε έναν κοινωνικοποιημένο άνθρωπο: τον έρωτα και το νοιάξιμο για τον διπλανό, που είναι η πολιτική με την ευγενή της έκφραση. Ο Λειβαδίτης είναι  ένας ποιητής που δεν τελειώνει ο λόγος του ποτέ. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, νομίζω ότι θα υπάρχει ο λόγος του Λειβαδίτη» τόνισε.
Μιλώντας για τον άνθρωπο Τάσο Λειβαδίτη, ο ποιητής  Γιώργος Δουατζής, ο οποίος τον γνώριζε προσωπικά, επεσήμανε πως «ήταν από τους χαρακτηριστικούς ανθρώπους συνέπειας λόγου και ζωής. Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η ταπεινότητα, είχε πλήρη επίγνωση του φθαρτού και του θνητού που φέρει ο άνθρωπος. Αγαπούσε τον συνάνθρωπό του στην καθημερινότητά του, γι’ αυτό και η ποίηση του διαπνέεται από την αγάπη στον συνάνθρωπο. Ηταν πέρα από συμφέροντα και μικροψυχίες, ένας άνθρωπος πραγματικά σπουδαίος που κατάφερε στον μέγιστο βαθμό να ταυτίσει το έργο του και τη ζωή του, πράγματα πάρα πολύ δύσκολα και σκληρά. Πίστευε πως ο δημιουργός μιλάει με το έργο του. Γι’ αυτό και η ποίηση του μέχρι σήμερα “ακουμπάει” τόσο πολύ τους νέους ανθρώπους, ίσως γιατί διαβλέπουν, νοιώθουν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν συνεπής σε σχέση με το έργο του και τα “πιστεύω” του».
prod_small_119575_1366014055_foto1Στη σχέση του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη με την “Επιθεώρηση Τέχνης”, ένα ιστορικό περιοδικό της Αριστεράς που έκλεισε από τη Δικτατορία το 1967, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, αναφέρθηκε ο ποιητής, εκδότης του περιοδικού “Μανδραγόρας” κ. Κώστας Κρεμμύδας.
«Λείπει σήμερα η πολιτική ποίηση, διαφορετικά δεν θα γινόταν όλα αυτά που καθημερινά ζούμε αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα. Δεν θα υπήρχε αυτή η πολιτική καταδυνάστευση σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ποίηση πάντα ήταν μαζί και δίπλα στον κόσμο, όχι με την έννοια της στρατευμένης Τέχνης, αλλά με μια ζωντανή δρώσα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κρεμμύδας.
Τέλος, ο κ. Γιάννης Κυριακάκης από τον Σύλλογο “Φίλοι των Γραμμάτων” επεσήμανε ότι «ο Τάσος Λειβαδίτης είναι ένας πολύ σπουδαίος Ελληνας ποιητής, που άφησε το αποτύπωμά του στα Ελληνικά Γράμματα, εξέδωσε 24 ποιητικές συλλογές, έχει γράψει πλήθος στίχων διαχρονικών τραγουδιών, σενάρια τανιών του κινηματογράφου και υπήρξε για πολλά χρόνια κριτικός ποίησης σε μεγάλες εφημερίδες. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα ως ποιητής είναι ότι συνδυάζει έντονα το αγωνιστικό στοιχείο με το ερωτικό και εξακολουθεί να συγκινεί τη νεολαία η οποία τον προσεγγίζει ξανά και ξανά ως έναν από τους αγαπημένους της ποιητές».
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τον Τάσο Λειβαδίτη από τη σειρά της ΕΡΤ “Οι ποιητές μας” – 1983 (Σκηνοθεσία: Λίλα Κουρκουλάκου, Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ. Δουατζής).
Επίσης γνωστά κι αγαπημένα ποιήματα και μελοποιημένα τραγούδια του Τάσου Λειβαδίτη διάβασαν και ερμήνευσαν οι: Παναγιώτης Λεοντόπουλος, Στέλιος Μαραγκάκης, Νάγια Πιέρρου, η Σοφία Σακελλαρίου και ο Ηλίας Ψυλλάκης.

το άρθρο στα “Χανιώτικα Νέα”