Ελεύθεροι Πολιορκημένοι |Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2012

In Εκδηλώσεις, Θεματικές Εκδηλώσεις by mandragoras


Εκδηλώσεις

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι |Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2012

Ημέρα Ποίησης 2012

Η τέχνη του λόγου βασίζεται στη ζωή. Η γλώσσα μας το αποδεικνύει αιώνες τώρα: από τη βαθιά ανθρώπινη και γι’ αυτό μεγαλειώδη ποίηση των αρχαίων τραγικών μέχρι το γεννήτορα της σύγχρονης ελληνικής ποίησης Διονύσιο Σολωμό κι ως τη νεότατη, ελπιδοφόρα γενιά ποιητών που ωριμάζει σε δύσκολες συνθήκες.

Ο αληθινός ποιητής ερμηνεύει την πραγματικότητα μέσα από την κλίση του. Κι είν’ η φωνή του διαχρονική. Ποιος έλληνας πολίτης δεν νιώθει και σήμερα ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ; Άραγε πόσο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αισθάνεται στις μέρες μας ο εργαζόμενος που φτωχαίνει, ο άνεργος δίχως ορατό μέλλον, ο μαθητής που στερείται πνευματική και υλική τροφή;

Αν αυτοί που, κρυφά και φανερά, κυβερνούν τον τόπο επιδιώκουν να μας στερήσουν τη γη και την εργασία μας, δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς: για να ανταπεξέλθουμε οφείλουμε να νιώθουμε ελεύθεροι. Και οι «αδύνατοι», ως γνωστόν, δεν έχουν καλύτερο εφόδιο από τη συλλογικότητα. Όταν ο λαός ενώνεται με στόχο καθαρό: Νικάει. Επειδή συνειδητοποιεί, πως είναι προς όφελος του ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μια δίκαιη και αναπτυξιακή εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, μια δημόσια διοίκηση νοικοκυρεμένη από τους λειτουργούς της σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Τι πιο φιλολαϊκό από το να αρχίσει η αποπληρωμή του πραγματικού -και όχι τοκογλυφικού- χρέους της χώρας μόνο όταν έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη; Αυτά μας αφορούν όλους. Ακόμη και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας οι στυγνές πολιτικές πνίγουν σιγά σιγά τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ευρώπης.

Μέσα από την ίδια τη ζωή, όσο ένα τέτοιο πνεύμα εμποτίζει τους εργάτες της λογοτεχνίας γενικά και της ποίησης ειδικά τόσο περισσότερο κι αυτές ως ξεχωριστές δραστηριότητες θα αιματοδοτούνται από τη φλέβα της λαϊκής δράσης -τώρα: ενάντια στην υποταγμένη συγκυβέρνηση, στα ατιμώρητα κόμματα εξουσίας και το κλονιζόμενο πολιτικό σύστημα. Δίχως να υποστηρίζουμε κάποια εργαλειακή αντίληψη για την τέχνη, αλλά τις βαθύτερες συνδέσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, φρονούμε πως η ποίηση, με τις δικές της λειτουργίες και μέσα, έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει το ζωογονημένο αίμα της ελευθερίας στον κόσμο.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

Για τη Σύνταξη του περιοδικού ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ

Χρήστος Γιαννακός

Το Περιοδικό και Εκδόσεις Μανδραγόρας μαζί με τα: World Poetry Movement, Περιοδικό και Εκδόσεις Οδός Πανός, Περιοδικό και Εκδόσεις Φαρφουλάς, Περιοδικό Κουκούτσι, Περιοδικό (δε)κατά, Κοινωνία των (δε)κάτων, Βιβλιοπωλείο Σαξπηρικόν κ. ά, συμμετέχει στην πρόσκληση της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός και των εκδόσεων Μικρή Άρκτος, ο Κύκλος Ποιητών και του περιοδικούPoetix καικαλούμε ποιητές, συγγραφείς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και κάθε σκεπτόμενο πολίτη της πόλης των Αθηνών σε πορεία / δια μαρτυρία, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 12:30 το μεσημέρι, στο σιντριβάνι της Πλατείας Συντάγματος, στα πλαίσια της αντίστασης του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου στο πνεύμα λιτότητας και αφαίμαξης του εισοδήματος του ελληνικού λαού που επιχειρεί η κυβέρνηση, διακηρύσσοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους που επιχειρείται με τις πρόσφατες οικονομικές ρυθμίσεις οι οποίες θα αφήσουν πίσω τους μιαΈρημη χώρα

Προ συγκέντρωση την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον Ιανό, Σταδίου 24, στις 12:00

Η μπροσούρα του “Μανδραγόρα” για την Παγκόσμια ημέρα ποίησης 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2012 2

Share this Post