Ελίνα Μαρμαριδου | ροή ξελογιάστρα

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Ελίνα Μαρμαριδου | ροή ξελογιάστρα
Οι στέγες σιγοτραγουδούν χαρούμενη ορτανσία στο μπαλκόνι
Ο κορμοράνος βγάζει περισκόπιο κι αλλάζει φτερά
Πρόσφορες ουρές γλάρων κουνιούνται σε σχήμα βεντάλιας
Η κομπαρσίτα γράφει το πρώτο γράμμα

Η γη, ο ουρανός και η θάλασσα, μαζί με όσα εμπεριέχουν (και σε όσα εμπεριέχονται) ερωτοτροπούν απρόσμενα με τους χρωματιστούς στίχους της Ελίνας Μαρμαρίδου. Ανάμεσα στο ενιαίο ποίημα-ωδή στον άνθρωπο, γι’ αυτό το απαραίτητο άλλο της ζωής του και στις απρόσμενες εμπειρίκιες υψικαμινικές λάβες, η ποιήτρια αναπλάθει γεμάτη εικόνες, πάθος, αισθήματα και μουσικές τη ρομαντική υπερρεαλίζουσα φωνή της: Τζαζ αποχρώσεις φεγγοβολούν στην προκυμαία.

Διαβάζουμε στις σελίδες της: στα χάρτινα σεντόνια της θάλασσας λιάζεται η θαλπωρή αλμύρα Και λίγο πιο κάτω:Τα στρείδια ανοίγουν τα σκουριασμένα συρτάρια της ψυχής τους/ να πιουν το θαλασσένιο φως/ Στα ενυδρεία οι γαρίδες πιάνονται αγκαλιά

Μια ποιητική ονειροπαγίδα που επιμένει να ξορκίζει το κακό, να χάνεται ανάμεσα σε δρόμους δάση από πράσινα δέντρα, (παίζει συχνά και με επιτυχία τις φωνητικές επαναλήψεις-παρηχήσεις: ανθίζω αναλαμπή/ φτασμένη φυτίλια φανάρια φυτρώστε), εφευρίσκοντας αισθαντικές αλλά και ρέουσες αντιθέσεις (δροσισμένη/ τερακότα, βόρειος πόλος/ υψικάμινος), αντιστοιχίσεις (κίτρινα σιρίτια του ειρηνοποιού/ ανιχνευτής χρυσών ινών στο γρασίδι), παρομοιώσεις (φλόγιστρο/ νωπές αγκαλιές), υπερβάσεις (Ράψε μπαλόνια της απόγνωσης/ στη ράχη του γνωστικού σκαντζόχοιρου).

Μέσα στο χρωματιστό της κόσμο (ανάβω κόκκινο κερί, χρυσοπράσινα βρύα, μπλε παραπέτασμα, πράσινες πασχαλίτσες), η Ελίνα Μαρμαρίδου ξανασυνθέτει το σπασμένο παζλ των ονείρων της καταφέρνοντας να μεταγγίσει εικόνες γεμάτες ποίηση και αγάπη για όσα ελπίζει, υπόσχεται και σχεδιάζει. Άλλωστε Το μέλλον της τύχης χτυπάει σφυγμός, ακόμα.

«Μ»

Η Ελίνα Χ. Μαρμαρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί. Σπούδασε γλωσσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου (Strasbourg II–Marc Bloch) κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεταφρασιολογίας στο Παρίσι, στην Ανώτατη Σχολή Διερμηνέων και Μεταφραστών (ESIT) του Πανεπιστημίου Paris III. Είναι διδάκτωρ μεταφρασιολογίας της ίδιας σχολής. Δούλεψε για ένα διάστημα σε μεταφραστικό γραφείο που δημιούργησε η ίδια, για να προσανατολιστεί στη συνέχεια στο γράψιμο, στη διδασκαλία (διδάσκει μεταφρασιολογία στο πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης, Διερμηνείας και Διεθνών Σχέσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης), στη μετάφραση και στη θεωρία της μετάφρασης. Έχει μεταφράσει 46 βιβλία (ιστορικά, απομνημονεύματα, ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνικά, παιδικά και οδοιπορικό) για εκδοτικούς οίκους κυρίως στην Ελλάδα και στη Γαλλία, από τα γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά. Γνωρίζει επίσης ισπανικά κι έχει γνώσεις της πορτογαλικής και της ιαπωνικής γλώσσας Παράλληλα απασχολείται και ως θεραπεύτρια της ενεργειακής μεθόδου Ρέικι, που διδάχτηκε στο Παρίσι.

Η λογοτεχνική της γραφή είναι αυτόματη και διαπνέεται από συναισθήματα και ιδέες μεταφυσικού περιεχομένου, με κυρίαρχη έννοια την πορεία του ανθρώπου προς το θεϊκό Φως. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές Έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες ποίησης, όπως: 23 και 1 ποιητές (εκδ. Ακρωτήρι, Αθήνα, 2008), Οδός ποιητών (εκδ. Μαλλιάρης, Θεσσαλονίκη, 2006), και άλλες. Έχει βραβευτεί από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.

Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF, Παρίσι), του Συλλόγου Μεταφραστών Λογοτεχνίας της Γαλλίας (ATLF, Παρίσι), των «Φίλων της Γαλλοφωνίας και των Γαλλόφωνων Πολιτισμών» (Θεσσαλονίκη), και του Δ.Σ. του Ελληνογαλλικού Διεπιστημονικού Συλλόγου (Θεσσαλονίκη).

Κάποια πράγματα που την παθιάζουν, μεταξύ άλλων, είναι τα ταξίδια, οι ξένες γλώσσες και κουλτούρες, η μουσική τζαζ, τάνγκο και έθνικ, η εναλλακτική μουσική για χαλάρωση και διαλογισμό, η όπερα, ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος, οι πινακοθήκες και οι μπάντες μουσικής, οι βραδιές ποίησης, το αργεντίνικο τάνγκο, το pilates, το Ρέικι, η θρησκεία και γενικότερα η μεταφυσική αναζήτηση, η οποία εκφράζεται και μέσα από τα έργα της.

Μανδραγόρας, 2007
42 σελ.
ISBN 978-960-7528-72-8

Share this Post