Δημήτρης Κακαβελάκης | αταξία γήινης σαγήνης

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Δημήτρης Κακαβελάκης | αταξία γήινης σαγήνης
Λόγοι μαθηματικού υπολογισμού
Ενέργεια συγκρούεται με ανενέργεια
Και μέσα στη σύγκρουση
Χάνονται όσα κερδίζονται
Σε κάθε αβεβαιότητα και
Κερδίζονται όσα χάνονται
Σε κάθε βεβαιότητα
Που η μία παραμορφώνει
ην άλλη με ενέργειες
Μαύρης και άσπρης έλξης
Που αφήνουν γυμνές τις αφηγήσεις
Κάθε λόγου πολιτικού
Σε κάθε εναγκαλισμό του
Με λόγο μαθηματικού υπολογισμού
Που ματαιώνει τον έρωτα της μορφής
Με παραμόρφωσή της

Η κοσμολογία της ποίησης του Δημήτρη Κακαβελάκη διατηρεί σε κάθε του έργο τη δυναμική, καθαρή, αναστηλωτική διεκδίκηση του σύγχρονου πολιτισμού, επιμένοντας να συνομιλεί, να γράφει, να σκέπτεται περί της ασυμμετρίας του όλου κόσμου «Το ΟΛΟΝ του γεγενημένου/ Αυτό που ξανααποσυντίθεται/ Σε μέρη του αγέννητου», που μέσα στις απορίες του «πορεύεται κβαντικά/ Ανάμεσα από χρονισμούς/ Κι α-χρονισμούς/ Πάνω από πανωλεθρία».
Το τελευταίο, δέκατο πέμπτο, βιβλίο του –αφιερωμένο στον Γιώργο Μπαμπινιώτη «για την τάξη και την α-ταξία γλώσσας και κόσμου– είναι χωρισμένο σε 3 ενότητες: Στροβιλισμός-αντιστροβιλισμός, SpiritusSanctus και Ιλιγγιώδες, με την τελευταία ενότητα να συνεχίζει το διάλογο μνήμης που διατήρησε και στα προηγούμενα βιβλία του με το έργο των Φοίβου Δέλφη και Rolando Gerta.

«Μ»

O Δημήτρης Α. Κακαβελάκης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους
της νεοϋπερρεαλιστικής ποίησης στην Ελλάδα, με εμφανείς τις γλωσσσοκεντρικές αναφορές, γεννήθηκε στα Χανιά. Στη διάρκεια της Κατοχής σχεδίασε τα πρώτα του ποιήματα που εξέδωσε σε μικρά φυλλάδια. Εργάστηκε για χρόνια (1970-1981) ως διευθυντής Δημοσίων σχέσεων στον ΔΟΛ. Στη διάρκεια της δικτατορίας με το ψευδώνυμο «Δημήτρης Λευκορείτης» δημοσίευσε τρία σημαντικά ποιητικά έργα τα: «Νήσος», «Massa Confusa» και «Τυραννίες». Στην ποίησή του έχουν αναφερθεί οι Γ. Σεφέρης, Τάκης Σινόπουλος, Μηνάς Δημάκης, Κίμων Φράιερ κ. ά. Εκτός της ποίησης έχει δημοσιεύσει δοκίμια, αφηγήματα, ενώ έχει στο ενεργητικό του τρία θεατρικά έργα.

Σήμερα είναι σύμβουλος εκδόσεων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και εντεταλμένος διευθυντής της Στοάς του Βιβλίου.

Μανδραγόρας, 2012
53 σελ.
ISBN 978-960-9476-27-0

Share this Post