ΔΕΙΛΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ * Μένη Πουρνή

In Uncategorized by mandragoras

 


Της Άννας Αντρέγεβνα

Όποτε και να γινόταν, κανείς δεν θα μου το έλεγε. Ανήξερη διαβάτισσα στην ΝιέφσκιΠρόσπεκτ, πολύ πριν τα γεφύρια του Νιέβα, έζεχναν  τα νερά του λιμανιού.

Δειλινό, κλαυσίγελος μεσονυχτίου. Σκοτάδι μαύρο ακόμα γλιστρούσε στις πλάκες σαν το αίμα που ερχόταν από τις σκάλες της Οδησσού.

Δεν έβλεπαν κάτι οι Πετρουπολίτες. Πιστεύω πως γι’ αυτό απογυμνώθηκα μπροστά στα βλέμματα τους κατεβαίνοντας τη λεωφόρο ενώ αυτοί ανέβαιναν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέλεγαν αίμα στο ιερό Γκράαλ των Σλάβων. Καμιά ενοχή, κανένας φόβος μήπως τους πνίξει.Ξεχνώντας να διαβάσουν τα ειλητάρια που έπλεαν στον κόκκινο χείμαρρο.

Άπλωσα το χέρι να πιάσω μια σκισμένη σελίδα της Αχμάτοβα:

«Μπορείς να μιλήσεις για όσα βλέπεις;» έγραφε.

«Ναι, μπορώ!»

***

Η Γραμμένη-Ελένη Πουρνή γεννήθηκε στην Χαλκίδα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος πάνω στη λογοτεχνία και το παιδικό βιβλίο από το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Κείμενά της για την παιδική και την λογοτεχνία ενηλίκων, καθώς και ποιήματα και διηγήματα, έχουν δημοσιευτεί κατά διαστήματα σε ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστοσελίδες. Τον Φεβρουάριο του 2022 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Οι άκανθες των αιώνων από τις εκδόσεις Δρόμων.