Δήμος Χλωπτσιούδης, Laissez passer, Ποίηση, εκδ. Μανδραγόρας

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras

 

laissez passer

ζητούν ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων

εγώ όμως οραματίζομαι
μία γραμματική στην οποία
τα κεφαλαία θα ταξιδεύουν
ελεύθερα
πέρα από τις τελείες
θα διακινούνται ελεύθερα
από ποιητές
και θα μοιράζονται
ανάλογα με τις ανάγκες
σε όλες τις λέξεις
ως δίχτυ αλληλεγγύης
στα ενδεή πεζά

Η νέα ποιητική συλλογή του Δήμου Χλωπτσιούδη μεταπλάθει το δόγμα του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού, laissez faire laissez passer, σε μία θεώρηση ελευθερίας διακίνησης των ονείρων. Τα όνειρα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα («με πόσο ρο γράφεται το όνειρο;» -τίτλος ποιήματος).

Η συλλογή προσανατολισμένη στην κοινωνική αγωνία αγκαλιάζει σαν παρένθεση ό,τι διαφέρει, τον πρόσφυγα (στην εποχή των εθνικισμών, δεν ξέρω σε ποια γλώσσα να γράψω), τον άνεργο πατέρα, τη μικροαστική Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ξεχωρίζουν τα ποιήματα περί ποιητικής με τον σταθερό προσανατολισμό τους στην κοινωνία. «ποίημα είναι ο άνεργος πατέρας… ποίημα είναι η γριά…» (‘η μεταγλώσσα της ποίησης Ι») – «πιστεύω σε έναν/άνθρωπο ιδεολόγο… προσεύχομαι σε έναν/άνθρωπο Προμηθέα» («η μεταγλώσσα της ποίησης ΙΙ») «θα διατηρώ το μονοπώλιο δανεισμού φθόγγων σε γραμμάτια εντόκων αισθήσεων» («ο τραπεζίτης»). Βαθειά ανθρώπινη και πολιτικοποιημένη ποίηση με ουσία και σεβασμό στον άνθρωπο, τη ζωή και την τέχνη. Συμβολή ουσιαστική στη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα. Μια απόδειξη ευαισθησίας.


Ο Δήμος Χλωπτσιούδης γεννήθηκε το 1973 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι φιλόλογος. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης παρακολουθώντας τα σύγχρονα ρεύματα στην τέχνη.  Κριτικές του φιλοξενούνται τακτικά στον διαδικτυακό τόπο τοβιβλίο.net
και στο tvxs.gr. Μελέτες, κριτικές και δοκίμια δημοσιεύονται στα περιοδικά «Μανδραγόρας», «Ένεκεν», «ο Σίσυφος», «δίοδος 6610» κ.α. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερα βιβλία με πολιτικά και κοινωνικά δοκίμια και τρεις ποιητικές συλλογές. Από τις εκδόσεις Μανδραγόρας κυκλοφορεί και η ποιητική του συλλογή Ακατάλληλο.


 

Δήμος Χλωπτσιούδης, Laissez passer, Ποίηση, έργο εξωφύλλου Φαίδων Πατρικαλάκις, εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα, Μάιος 2019, σελ. 48, ISBN 978-960-592-084-5, τιμή 10,60 ευρώ.

 

Περιοδικό/Εκδόσεις ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ
ΙΣΜΗΝΗΣ 20 & ΜΕΓ. ΛΑΥΡΑΣ 32
104 44, ΑΘΗΝΑ, 2108220294, 6944460494
mandragoras_magazine@yahoo.gr
https://www.mandragoras-magazine.gr