Γιώργος Λίλλης | Η χώρα των κοιμωμένων υδάτων

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Γιώργος Λίλλης | Η χώρα των κοιμωμένων υδάτων

Δεύτερη ποιητική συλλογή του Γιώργου Λίλλη, μετά “Το δέρμα της νύχτας” (1999), που γεννήθηκε (1974), ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Μετά από μια ανιχνευτική περιπλάνηση στην Αθήνα και τον τόπο καταγωγής του, το Αγρίνιο, επέστρεψε οριστικά (;) στη Γερμανία, όπου πέραν του βιοπορισμού (σπουδάζει την τέχνη του αρτοποιού), ασχολείται με εκπομπές στο τοπικό ραδιόφωνο.

Σε έναν μακροσκελή συνήθως στίχο καταγράφει τα ποιητικά του βιώματα μέσω ενός υπερρεαλισμού της φύσης, ανάμεσα στα γυμνά δέντρα, τον καθρέφτη του νερού, το αμυδρό φως και το φυλακισμένο φιλμ του φωτογράφου. […] Μετά τη συλλογή “Το δέρμα της νύχτας”, ο Γιώργος Λίλλης καταθέτει μια ωριμότερη σκέψη, σημάδι της ποιητικής του εξέλιξης.

Ούτε στην έρημο δεν σ’ αφήνουν να ζήσεις. Φοβούνται τον παλιό χρησμό:/
τον ποιητή όπου κι αν τον στείλεις θ’ ανθίσει.”


«Μ»

Γιώργος ΛίλληςΟ Γιώργος Λίλλης γεννήθηκε στη Γερμανία το 1974. Ένα χρόνο αργότερα με την οικογένειά του εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Στην αρχή στην Αθήνα και μετά στο Αγρίνιο, τόπο καταγωγής του, μέχρι την επιστροφή στη Γερμανία το 1996 όπου ζει και εργάζεται από τότε. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά κι έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικά και ανθολογίες του εξωτερικού. Μεταφράσεις, ποιήματα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί και σε διάφορα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά (“Ποίηση”, “Μανδραγόρας”, “Δέντρο”, “Ακτή”, “Γραφή”). Επιμελείται ραδιοφωνικές εκπομπές στη Γερμανία στις οποίες παρουσιάζει Έλληνες ποιητές και μουσικούς (μεταξύ άλλων τους Νίκο Καββαδία, Νικόλα Άσιμο και Μίκη Θεοδωράκη). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά Βισλάβα Σιμπόρσκα, Έριχ Φριντ, Λι Τάι Πε καθώς και Ινδιάνους ποιητές. “Η χώρα των κοιμωμένων υδάτων” (εκδ. “Μανδραγόρας”, 2001) πρόκειται σύντομα να εκδοθεί και στη Γερμανία.

Μανδραγόρας, 2001
45 σελ.
ISBN 960-7528-32-8,
ISBN-13 978-960-7528-32-2
.

Share this Post