Γεωργία Λαδογιάννη | Εποχές της κριτικής

In Δοκίμιο, ΕΚΔΟΣΕΙΣ by mandragoras


Δοκίμιο

Γεωργία Λαδογιάννη | Εποχές της κριτικής

Mελέτες για την κριτική του 19ου και του 20ού αιώνα

Οι Εποχές της Κριτικής περιέχουν κεφάλαια από την ιστορία της κριτικής και προβάλλουν τα στάδια που ακολούθησε ο ελληνικός στοχασμός για να ορίσει τη λογοτεχνία. Εστιάζουν σε κριτικούς διαλόγους και πραγματεύσεις θεμάτων που βρέθηκαν στο κέντρο του ενδιαφέροντος της εποχής τους, στο χρονικό διάστημα μιας εκατονταετίας περίπου, από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι την περίοδο του μεσοπολέμου.

Στα κεφάλαιά του με τίτλους «Θεωρίες για το δράμα», «H κριτική για τη λογοτεχνία. Aπό το συμβολισμό ως τον υπερρεαλισμό» και «Δυο μορφές της σύγχρονης φιλολογικής έρευνας» φιλοξενούνται μελέτες για τους Δημήτριο Βερναρδάκη, Σπυρίδωνα Βασιλειάδη, Κωσταντίνο Χατζόπουλο, Κωστή Παλαμά, Ψυχάρη, Tέλλο Άγρα, Kωνσταντίνο Kαβάθη, Kώστα Kαρυωτάκη, Διονύσιο Σολωμό (όπως εμφανίστηκε μέσα από κριτικές των Κωστή Παλαμά, Γιάννη Αποστολάκη και Κώστα Βάρναλη), Nικόλαο Kάλα, Kωνσταντίνο Tσάτσο, Γιώργο Aλισανδράτο και Kώστα Στεργιόπουλο.

«Μ»

H Γεωργία Λαδογιάννη γεννήθηκε στην Αγία Άννα Ευβοίας. Σπούδασε στα Γιάννενα και από το 1990 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχοντας ως θεματικά πεδία διδασκαλίας και έρευνας τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, τη Δραματουργία, την Κριτική Θεωρία και τα Λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και 2 με πανεπιστημιακές σημειώσεις και έχει δημοσιεύσει υπέρ τις 100 μελέτες σε Πρακτικά συνεδρίων, τόμους-αφιερώματα και περιοδικά. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ).

Μανδραγόρας, 2010
174 σελ.
ISBN 978-960-9476-03-4

Share this Post

Περισσότερα στην ίδια κατηγορία