Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Λάμπρο Σπυριούνη (1952-2018)

In Βιβλιοπαρουσιάσεις, Εκδηλώσεις by mandragoras«Άπλωνα τα στιχάκια
με τις τρεχούμενες
στροφές απ’ το
παράθυρο/
Φύσαγε Βαρδάρης,
στέγνωναν τα δάκρυα·
ψίθυρος εκ διαθήκης»

Με αφορμή την έκδοση της τελευταίας ποιητικής συλλογής

Η εκ φύσεως του Λάμπρου Σπυριούνη οι εκδόσεις Μανδραγόρας σας προσκαλούν
την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στις 8μμ, στο Polis Art Cafe,
Πεσμαζόγλου 5 στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου

Για το βιβλίο και τον Λάμπρο Σπυριούνη θα μιλήσουν οι Αγγελική Ασπρογέρακα-Γρίβα, Αλέξης ΖήραςΓιώργος Πρεβεδουράκης, Κώστας Α. Κρεμμύδας
Ποιήματα θα διαβάσουν ο Βασίλης Κουρμπέτης,  φίλοι και ομότεχνοι του Λάμπρου.

O Λάμπρος Σπυριούνης, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του’70 και από τα παλιότερα μέλη της συντακτικής ομάδας του Μανδραγόρα, σχεδόν από το ξεκίνημα του εγχειρήματος πριν 25 χρόνια, γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας στις 6 Aπριλίου 1952. Σπούδασε στη Nομική Σχολή του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έζησε κι εργάστηκε για 45 χρόνια ως ποινικολόγος στην Aθήνα. Ασχολήθηκε συστηματικά με την ποίηση τα τελευταία 45 χρόνια. Εννέα ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του από το 1972: Φιλιρίκ(Θεσσαλονίκη, 1972, Aθήνα 19772), Iάννης (Aθήνα, 1978), Πλάγιον ανάλογον μαθήματος γυμναστικής, ή επταλογάκια, σε συλλογική έκδοση με τους Αγγελή Δίπλα και Στέφανο Κατή, ιδιότροπον Συμείον, (εκδ. Συμείον, 1986), Λινό σεντόνι,  δίφυλλο ποίημα (εκδ. Συμείον, 1992), Tα Mυστικά ποιήματα 1-7 (εκδ. Μανδραγόρας, 1996), Πολύτροπον, (εκδ. Mανδραγόρας, 2008), Mινιατούρες α΄, (εκδ. Μανδραγόρας, 2008), Τα Μυστικά ποιήματα 8-14, (εκδ. Μανδραγόρας, Μάρτιος 2017), Η εκ φύσεως(εκδ. Μανδραγόρας, Μάρτιος 2019), η ένατη και τελευταία ποιητική του συλλογή.

Tου Φιλιρίκ προηγήθηκαν οκτώ ποιήματα που κυκλοφόρησαν σε μονόφυλλα τη διετία 1968-69 και τα οποία ανήκουν στην ενότητα «ειλητό μοίημα

Έχει επιμεληθεί τον συγκεντρωτικό τόμο: «Ελένη Βακαλό Πριν από το Λυρισμό», (εκδ. Συμείον 1981).

Tο 1986 συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού «Φωνη-εν», ενώ συμμετείχε τακτικά με εισηγήσεις του στο Συμπόσιο Ποίησης στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Είχε στο ενεργητικό του ένα σημαντικό δοκιμιακό έργο με μελέτες γύρω από την ποίηση.

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 σε ηλικία 66 ετών.

Δὲν εἴμαστε ποιητές

Δὲν εἴμαστε ποιητὲς
Σημαίνει ἐγκαταλείπουμε τὸν ἀγῶνα
Παρατᾶμε τὴ χαρὰ στοὺς ἀνίδεους
Τὶς γυναῖκες στὰ φιλιὰ τοῦ ἀνέμου
Καὶ στὴ σκόνη τοῦ καιροῦ
Σημαίνει πὼς φοβόμαστε
Καὶ ἡ ζωή μας ἔγινε ξένη
Ὁ θάνατος βραχνάς.

έχω ανάγκη ένα μα-χαίρι αυτό το ποίημα
υψώθηκε βωμός


Mια ποίηση καθαρή, εικονοπλαστική, βεβαίας αποδοχής στην αβεβαιότητα ενός τελικού εγχειρήματος, μια ποίηση-αρρώστια που ενώ προειδοποιεί για το μάταιο του βίου, δεν αποτρέπει την ελπίδα για ίαση σε κάποιο μέλλον αβέβαιο, μακρινό και άγνωστο. Ποίηση με λυρισμό αλλά και εμφανή γλωσσοκεντρικά σχήματα, με κοινωνική ευαισθησία και απόλυτη συναίσθηση του στίχου, της στροφής, της τελικής φόρμας του ποιήματος. Ποίηση σε βάθος και με ουσία που βγαίνει αβίαστα από το σύνολο του έργου του.