Ανθολογία Σύγχρονης Κυπριακής Ποίησης | Η Κύπρος μετά το ’90

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Ανθολογία Σύγχρονης Κυπριακής Ποίησης | Η Κύπρος μετά το ’90

Έντεκα ποιήτριες και δεκατρείς ποιητές (σχεδόν ισοζυγιασμένους) Κύπριους που εμφανίστηκαν στα γράμματα μετά το 1990, γεννημένους από το 1963 και εντεύθεν, επέλεξε να ανθολογήσει ο συνομήλικός τους Βάκης Λοϊζίδης επιχειρώντας μια καταγραφή του ποιητικού γίγνεσθαι της νεότερης γενιάς δημιουργών στην Κύπρο.

Με δεδομένη τη στενή σχέση/σύνδεση που διέπει τη λογοτεχνική ζωή σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι βέβαιο ότι η Ανθολογία θα λειτουργήσει θετικά και προς στις δυο κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα θα συνταιριάξει, θα συνδέσει/γνωστοποιήσει, κάτω από τον κοινό τόμο, και πέρα από τις αυτονόητα διαφορετικές αφετηρίες, ένα ποικίλο ποιητικό έργο.

« Δεκαεπτά χρόνια χωρίζουν του “παλαιότερους” ποιητές από τις νεότερες ποιήτριες. (…) Οι διαφορές μεταξύ των ποιητών βαθαίνουν όλο και περισσότερο, όλο και πιο εύκολα μέσα σ’ αυτό το διάστημα των δεκαεπτά ετών. Όχι μόνο γιατί ο καθένας είναι διαφορετικός από τον άλλο, κάτι το αυτονόητο, αλλά κυρίως γιατί αλλάζει άρδην από χρόνο σε χρόνο, σχεδόν από μήνα σε μήνα, το πνεύμα των καιρών», γράφει στο εισαγωγικό του κείμενο ο κριτικός Αλέξης Ζήρας.

Ελπίζουμε αυτή η διαλεκτική συνύπαρξη και γνωριμία των δημιουργών, πέρα από την απλή καταγραφή τους να συμβάλει δυναμικά στη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής κι ενός απαραίτητου καλλιτεχνικού διαλόγου προκειμένου η τέχνη της ποίησης να ξαναβρεί το δυναμικό πρόσωπό της και την αναγκαία σύνδεσή της με το αναγνωστικό κοινό και τις κοινωνίες μέσα στις οποίες γεννιέται, πλάθεται και διαμορφώνεται.

«Μ»

Εξώφυλλο:Γιούλικα Λακερίδου
Εισαγωγικό Σημείωμα:Αλέξης Ζήρας
Επιμέλεια:Βάκης Λοϊζίδης

Μανδραγόρας, 2011
150 σελ.
ISBN 978-960-9476-11-9

Share this Post