Van Gogh Revisited

“Van Gogh Revisited” 18 Έλληνες και ξένοι εικαστικοί επιστρέφουν στον Van Gogh

In Εικαστικά, Εικαστικά, Εκδηλώσεις, ΤΕΧΝΕΣ by mandragoras

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, 20:00

Επιμέλεια έκθεσης: Άλκηστις Κοντοπούλου και Σοφία Χρυσαφοπούλου

 

Γιατί ακριβώς αυτό είναι όλος ο Βαν Γκογκ. Αυτή η μοναδική σεμνότητα της πινελιάς που αφήνεται αθόρυβα και παθητικά. Δείχνει τα πράγματα με το κοινό τους χρώμα, αλλά με τέτοια ακρίβεια, με τέτοιο έρωτα, που δεν υπάρχει πολύτιμος λίθος που να μπορεί να φτάσει τη σπανιότητά του.
(Αντονέν Αρτώ, Βαν Γκογκ, ο αυτόχειρας της κοινωνίας, Αιγόκερως, Αθήνα, 1986, 60)

 

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και το My Art Box by Technohoros παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής Van Gogh Revisited, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα, σε επιμέλεια της Άλκηστης Κοντοπούλου και της Σοφίας Χρυσαφοπούλου. Η πολυτάραχη ζωή  καθώς και το εντυπωσιακό έργο του Vincent Van Gogh έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες κατά καιρούς με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό αποδεικνύει και η πληθώρα εκθέσεων και δράσεων που σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Η πρωτοτυπία της παρούσας έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, μέσα από την πρόσφατη εργασία τους για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία animation με 65.000 καρέ-ελαιογραφίες, ζωγραφισμένες στο χέρι, αφιερωμένη στον Van Gogh πέρασαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μελετώντας την τεχνική του σπουδαίου ζωγράφου. Ταυτόχρονα ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του ιδιαίτερου αυτού ανθρώπου, τη βιογραφία του και το τραγικό του τέλος.

Οι ίδιοι οι ζωγράφοι, 18 από τους 125 που συμμετείχαν στην ταινία, επιδιώκουν να παραθέσουν το προσωπικό τους σχόλιο για όσα αποκόμισαν μέσα από αυτή την εμπειρία, είτε σε μορφοπλαστικό είτε σε επίπεδο περιεχομένου. Τα έργα της έκθεσης κινούνται γύρω από στοιχεία της προσωπικότητας του ίδιου του Van Gogh, όπως η ψυχική ασθένεια και το τραύμα, οι έντονες κοινωνικές του ανησυχίες και η καθημερινή  –σχεδόν ημερολογιακή– επικοινωνία του με τον αδερφό του Τεό, η οποία αποτελεί και τη βασική πρωτογενή  πηγή  μελέτης της ζωής του.

Τα θέματα που επέλεγε ο Van Gogh ήταν ποικίλα. Πέρα από τις γνωστές σε όλους προσωπογραφίες και τοπιογραφίες, με μια πιο προσεκτική ματιά γίνεται φανερό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την αποτύπωση της φτώχειας και της πραγματικότητας των ανθρώπων του μόχθου, όπως οι χωρικοί, οι ανθρακωρύχοι, οι εργάτες των εργοστασίων, και γενικότερα οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο έσχατο σημείο  της αβύσσου, όπως άνθρωποι του περιθωρίου ή πόρνες.  Η ζωγραφική του αποτύπωνε έναν ρεαλισμό με συγκεκριμένο κοινωνικό περιεχόμενο. Τα παραπάνω αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, κυρίως μέσα από προσωπογραφίες, αυτοπροσωπογραφίες, εσωτερικά χώρων, νεκρές φύσεις και τοπιογραφίες.

Μέσα από την παρούσα έκθεση  το κοινό καλείται να κοιτάξει εκ νέου το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη,  μέσα  από μια νέα οπτική, μέσα από τα μάτια των 18 σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως το αποτυπώνουν μέσα από το προσωπικό τους ύφος. Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της μελέτης τους και προσφέρει μια εικόνα για τον τρόπο που θα μπορούσε ένας σύγχρονος εικαστικός να προσεγγίσει έναν καλλιτέχνη του παρελθόντος που αποτέλεσε σταθμό στα καλλιτεχνικά πράγματα και στην ιστορία της τέχνης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Αλεξάκης, Carmen Belean, Έλλη Βέλλιου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Val Fulford, Wiktor Jackowsk, Νίκος  Κόνιαρης, Δημήτρης Κρέτσης, Χρήστος Μαρμέρης , Πολίνα Μαυρικάκη, Aλεξάνδρα Μπαρή, Μιχάλης Παλαπουίδης, Maria Redko, Aleksandra Siudek (Osa), Νεφέλη  Σουλακέλλη, Edmond Tesho, Βασίλης Τσοκόπουλος.

Τη βραδιά θα συνοδέψουν τα κρασιά του κτήματος Ευάμπελος Γη.

Alexandra Osa Siudek

Alexandra Osa Siudek, Untitled, 100 x 100 cm_oil on canvas,_2017

Γιάννης-Αλεξάκη

Γιάννης-Αλεξάκης-_Υδραυλική—Μετεγγραφή_-50-x-50-cm,-μικτά-υλικά,-2017

Γιάννης Γιγουρτάκης

Γιάννης-Γιγουρτάκης,-Vincent-and-Vincent-ακουαρέλα,γκουάς,-σινική-μελάνη-σε–Γιαπωνέζικο-χαρτι-Maruishi,-60Χ90,-2017

Val_Fulford_40-x-20_part2_of-triptych

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, 20:00

 

Διάρκεια Έκθεσης: 1η έως 29 Δεκεμβρίου 2017

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30

Τετάρτη, Σάββατο: 12:00 – 16:00

Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

 

Κατά τις ημέρες των εορτών θα ακολουθηθεί εορταστικό ωράριο.

My Art Box, by technohoros
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org