Με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα, οι τέσσερις μεγάλοι φορείς που συστεγάζονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ονομάζουν το 2019 «Έτος Σκαλκώτα» και διοργανώνουν στο Μέγαρο Μουσικής μια σειρά επετειακές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συναυλίες, συζητήσεις, έκθεση, διεθνές συνέδριο, διαγωνισμό σύνθεσης και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» με την Μουσική του Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χουρμουζίου-Παπαϊωάννου, ενώνουν για πρώτη φορά τις καλλιτεχνικές και επιστημονικές τους δυνάμεις σε μια συλλογική πορεία καθόλη τη διάρκεια του έτους, που θα αποδώσει την τιμή που αρμόζει στον Νίκο Σκαλκώτα.
«Ο Νίκος Σκαλκώτας είναι ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης τον οποίο τιμάμε και θα συνεχίσουμε να τιμάμε στο Μέγαρο με αφιερώματα και συναυλίες. Θεωρώ ότι εκεί που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι στο πως θα μπορέσουμε να συστήσουμε τον Σκαλκώτα και τη σημασία του έργου του στους νέους ανθρώπους και στους νέους σπουδαστές μουσικής που δεν τον γνωρίζουν παρά μόνο ίσως από τους “Χορούς” του ή από τα πιο “λαϊκά” έργα του» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του «Έτους Σκαλκώτα», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Μίλτος Λογιάδης.
Νίκος Σκαλκώτας, Μικρές Αναφορές σε ένα Μεγάλο Συνθέτη
Το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας, με την επιμέλεια της μουσικού, μουσικοπαιδαγωγού και συγγραφέως, κυρίας Βάνας Παπαϊωάννου, στα πλαίσια του εορτασμού του Έτους Σκαλκώτα στην Χαλκίδα, θα πραγματοποιήσει συναυλία κλασικής μουσικής αφιερωμένη στον Νίκο Σκαλκώτα, το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 19:30 στην Σχολή Πεζικού, με την Βάνα Παπαϊωάννου πιάνο, τους Cantus Firmus duo per Cello & Basso και την συμμετοχή του Κωστή Δεμερτζή, ειδικού μελετητή του Ν. Σκαλκώτα.
Στα πλαίσια της συναυλίας θα παρουσιαστεί μέρος της ψηφιακά εκτυπωμένης έκθεσης ‘’ΤΡΟΧΙΕΣ’’, για την ζωή και το έργο του συνθέτη, που θα πραγματοποιήσει προσεχώς, το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας, για σχολεία και ενήλικο κοινό, ώστε να επανασυστήσουμε τον Νίκο Σκαλκώτα και τη σημασία του έργου του, κυρίως στους νέους ανθρώπους.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.