Βασίλης Λεμπέσης (1909-1997) | Σκίτσα

In ΕΚΔΟΣΕΙΣ by mandragoras


Λεύκωμα

Βασίλης Λεμπέσης (1909-1997) | Σκίτσα

Το λεύκωμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό σχεδίων και σκίτσων καθημερινών ανθρώπων, στιγμών, φτιαγμένα πρόχειρα πάνω σε προγράμματα κινηματογράφου, χαρτιά σημειώσεων, εφημερίδες. Άλλα αφορούν την περίοδο παραμονής του ην Αμερική και άλλα πρέπει να δημιουργήθηκαν στη δεκαετία (1980-1990) ης ζωής του στα Εξάρχεια.

Σχέδια επώνυμων από το χώρο της μουσικής, της λογοτεχνίας, του θεάματος, της πολιτικής. Από τον συνθέτη Μάριο Βάρβογλη, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Ηλία Καζάν, τον ρεμπέτη Γιώργο Κατσαρό, την Μαργαρίτα Λυμπεράκη, τον Κάρολο Κουν… μέχρι τον Γιώργο Γεννηματά, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Μποπ Χοπ, τον Νατ Κινγκ Κολ.

Τα περισσότερα παρουσιάζονται στις διαστάσεις που ο ίδιος ο καλλιτέχνης τα είχε σχεδιάσει, ενώ αφέθηκαν σκόπιμα τα περιγράμματα όπου πάνω τους ο Λεμπέσης έδωσε νέα πνοή με τη δουλειά του.

 

 

Ο Βασίλης Λεμπέσης, γιος του Παναγιώτη Λεμπέση και της Γαρυφαλλιάς Καλαφάτη, μακρινός απόγονος του ζωγράφου – αγιογράφου Πολυχρόνη Λεμπέση, γεννήθηκε στην Φρεαττύδα στον Πειραιά στις 26 Μαΐου 1909 και πέθανε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου 1997.

Εργάσθηκε ως τυπογράφος στις εφημερίδες «Σφαίρα» και «Θάρρος» μέχρι τα εικοσιπέντε του χρόνια. Αυτοδίδακτος μουσικός, έπαιζε μαντολίνο και κιθάρα (περιζήτητος στις καντάδες). Έμαθε πιάνο από τη γυναίκα του Μαρίκα Κονδύλη και ακολούθησε το επάγγελμα του μουσικού μέχρι το τέλος της ζωής του. Από το 1955 και για πάνω από είκοσι χρόνια έμενε στη Νέα Υόρκη και εργάσθηκε ως μουσικός σε διάφορες πόλεις της Αμερικής.

Το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική ξεκίνησε από τις αγιογραφίες, που θαύμαζε μικρό παιδί δίπλα στη γιαγιά του, που ήταν καντηλανάφτισσα στον Άγιο Βασίλειο Φρεατίδος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, το δέος με το οποίο κοίταζε τις εικόνες άρχισε να υποχωρεί και να βλέπει, να θαυμάζει την ομορφιά τους, το σχέδιο, τα χρώματα. Έτσι ξεκίνησε να τα αντιγράφει με χρωματιστά μολύβια.

Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τη ζωγραφική. Παράλληλα δοκίμασε στο χώρο της γλυπτικής με υλικά όπως πηλό, ξύλο, μάρμαρο, χαλκό κ.ά.

Κατόπιν προτροπής του ζωγράφου Jean Xeron, πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αμερική (στο Greenwich Village NY κ.ά.). Το 1959 στην έκθεση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Murray Hill News» στο Sheraton Russell Hotel απέσπασε το πρώτο βραβείο.

«Μ»

Βασίλης Λεμπέσης (1909-1997), Σκίτσα,
Eισαγωγή Λίτσα Λεμπέση,
Πρόλογος Φαίδων Πατρικαλάκις,
Λεύκωμα, εκδ. «Μανδραγόρας»,
Αθήνα 2016, σελ. 178,
αριθμός έκδοσης: 239,
ISBN: 978-960-592-020-3

Share this Post

Περισσότερα στην ίδια κατηγορία