Κωνσταντίνος Μπούρας, Ατλαντίς | κριτική

In Κριτική, Λογοτεχνία by mandragoras

 



60.000 βιβλία, αμέτρητες ταινίες, ντοκιμαντέρ, βαρυσήμαντα άρθρα και σειρές, πάνω από 50 τόποι, ερίζοντες-εραστές ανά τον πλανήτη για την χαμένη Ουτοπία – Ατλαντίδα.

Εντάξει, μονολόγησα πιάνοντας το βιβλίο στα χέρια μου, ο Κωνσταντίνος Μπούρας είναι ασφαλώς ένας διακεκριμένος ποιητής πεζογράφος, θεατρολόγος, κριτικός, μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου και άλλα πολλά ουδόλως ευκαταφρόνητα, αλλά πώς αποφάσισε σε τούτους τους δυσοίωνους καιρούς να καταπιαστεί με το πολυθρύλητο και πολυσυζητημένο μυστήριο της βασίλισσας των χαμένων Ηπείρων;

Στο σημείο αυτό εμφανίστηκαν ο Πλάτων. ο Πυθαγόρας, ο Οδυσσέας, ο Πυθέας και Καβάφης. «Μηδενί δίκην δικάσης, πριν Κωνσταντίνου Μπούρα μύθον ακούσης», απεφάνθησαν ομοφώνως. Ήταν την ώρα που «έμπαινα» στο βιβλίο του Μπούρα και παρότι το διάβασα ως το τέλος χωρίς διακοπή, ομολογώ ότι δύσκολα θα «ξεφύγω» απ’ αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου.

Και τούτο διότι, ο διανοητής Κωνσταντίνος Μπούρας δεν ενεργεί απλώς ως συγγραφέας, μάγος ή  γιατρός, στη συγκεκριμένη πραγματεία, αλλά σαν Σαμάν ή Σαμάνος αν προτιμάτε, σαν ένας μύστης που συνδυάζει καθήκοντα και ικανότητες που στον σύγχρονο κόσμο έχουν διαχωριστεί μεταξύ τους, μιας και ταυτόχρονα μας συναρπάζει ως ιερέας, καλλιτέχνης, θεραπευτής, δάσκαλος, ηθοποιός, ακόμα και προφήτης.

Σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία ο Σαμάνος οφείλει να περάσει μια καθορισμένη διαδικασία ψυχολογικής εξέλιξης, ούτως ώστε  να «κατακτήσει» φαινόμενα όπως η τηλεπάθεια, η διαίσθηση, η μυστηριώδης εξαφάνιση κι επανεμφάνιση, η επίκληση των πνευμάτων που τον σκοτώνουν, τον διαμελίζουν, τον απορροφούν αλλά στο τέλος του απονέμουν χάρη, η πεποίθηση ότι μια ψυχή μπορεί να αποκολληθεί από το ανθρώπινο σώμα συνεχίζοντας την πορεία της  στα πεδία του σύμπαντος και μετά θάνατον.

Αυτές ακριβώς τις παραμέτρους επεξεργάζεται με μοναδικό τρόπο ο Μπούρας στη φιλοσοφική και μυστικιστική μελέτη του ΑΤΛΑΝΤΙΣ, με έναν και μοναδικό σκοπό. Να  μυήσει τον αναγνώστη στα μυστήρια της συμπαντικής διαδικασίας, ούτως ώστε να απ-ελευθερώσει το πνεύμα του, να αφυπνίσει τις δημιουργικές δυνάμεις του και να φωτίσει τα εσώτερα τμήματα της ύπαρξής του.

Και τα καταφέρνει θαυμάσια χωρίς μοιρογνωμόνια και εξάντες, αλλά προσεγγίζοντας το αόρατο και το άρρητο, μέσω του αρχαίου πλην διαχρονικού  μύθου της Ατλαντίδας.

Συνοψίζοντας, επιτρέψτε μου να εκφράσω την άποψη ότι στο συγκεκριμένο βιβλίο η δύναμη της γραφής του Κωνσταντίνου Μπούρα, συνδυάζεται απόλυτα με την ωριμότητα των λογισμών και το ακατάλυτο χιούμορ του, ενώ οι μεταφορές, οι ανατροπές και οι αντιθέσεις, συμβάλλουν στον διαρκή προβληματισμό, αγγίζοντας και ευαισθητοποιώντας τον αναγνώστη.

 Επιπλέον η ποίηση, οι μαθηματικές συναρτήσεις και η ακολουθία των 27 γραμμάτων της Ελληνικής αλφαβήτου πριν την «κουτσουρέψουν» όπως αναφέρει ο συγγραφέας, σφραγίζουν ανεξίτηλα  στην εξ-αιρετική  δυναμική του έργου.

Ένα βιβλίο που δεν θα ξεχαστεί ποτέ στα ράφια της βιβλιοθήκης μου.

Χάρης Μελιτάς


* Κωνσταντίνος Μπούρας, Ατλαντίς, Μυθ-ιστορία, εκδ. ΝΙΚΑΣ, 2020