ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 241: Ήταν κάποτε μία ήπειρος | Δημήτρης Τζουμάκας

In Λογοτεχνία, Πεζογραφία, Χρονογράφημα by mandragoras

 

14.1.20 Ήταν κάποτε μια χώρα. Έτσι συνήθως αρχίζουν τις αφηγήσεις τους οι ρεπόρτερ όταν θέλουν να περιγράψουν μια «βιβλική» καταστροφή. Αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί για την Αυστραλία και τις φωτιές της που την κατακαίουν μέχρι σήμερα μόνο που εδώ μπορούμε να πούμε Ήταν κάποτε μια ήπειρος. Ή καλύτερα Ήταν κάποτε ένας κόσμος. Ένας κόσμος που χάθηκε κι ο κόσμος που χάνεται.

Όλα αυτά ακούγονται ως μία ρητορεία της υπερβολής, υπάρχει όμως και η πικρή αλήθεια των αριθμών που είναι αμείλικτοι:

Οι πυρκαγιές άρχισαν στην Αυστραλία τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου και κατέκαψαν τα πάντα Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο πλάσματα (το είπαμε αυτό) θηλαστικά, ερπετά και πετούμενα μεταξύ των οποίων και σπάνια ενδημικά, όπως ο μαύρος παπαγάλος, χάθηκαν σ’ αυτή την τραγωδία και 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων τέσσερις πυροσβέστες ενώ αχανείς εκτάσεις, στο μέγεθος της Ελλάδας, με χαμηλή βλάστηση, αλλά και πλούσια δάση γέμισαν αποκαΐδια και στάχτες. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να γνωρίσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία από τις πυρκαγιές αυτές αφού ο καπνός έφτασε στην Ν. Ζηλανδία και στη Νότιο Αμερική και αναμένεται να κάνει το γύρο του κόσμου επιστρέφοντας οίκαδε! Προς το παρόν οι πνευμονολόγοι έχουν το λόγο.

Οι αιτίες;

Έχουν την υπογραφή της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Καθηγητής Τζέισον Σαρπλς στην Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καμπέρας. Και δεν είναι ο μόνος που το λέει. Οι επαναλαμβανόμενες κακοκαιρίες με καταγεγραμμένα ρεκόρ θερμοκρασίας μέχρι και 50 β. Κελσίου σε συνδυασμό με συνθήκες ξηρασίας συντελούν σ’ αυτό τον Αρμαγεδδώνα.

Οι πολιτικές ευθύνες τεράστιες, εγκληματικές. Καμία φροντίδα από τις κυβερνήσεις για την προστασία του κλίματος και την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Απεναντίας τα κόμματα χρηματοδοτούνται αφειδώς από τις εξορυκτικές εταιρείες οι οποίες κάνουν χρυσές δουλειές (70 δις δολ το χρόνο), καθώς το υπέδαφος της χώρας είναι πλούσιο σε λιγνίτη. Το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους που τους βλέπεις να κυκλοφορούν με μαντήλια και μάσκες στο πρόσωπο.

Με βάση ένα νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Πολιτειακή Βουλή της Τασμανίας και θα λειτουργήσει σίγουρα ως μπούσουλας στην ηπειρωτική χώρα, οι διαδηλωτές υπέρ του περιβάλλοντος (κι όχι οι εμπρηστές) θα κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης 21 ετών! Κατά τα άλλα χύνονται κροκοδείλια δάκρυα από τους πολιτικούς και αναγγέλλονται πακέτα βοηθείας, με τους ακτιβιστές στα σίδερα.

Οι φωτιές θα σβήσουν κάποτε, εντελώς λένε οι ειδικοί μόνο αν ανοίξουν οι ουρανοί και πέσει σημαντική ποσότητα νερού. Αυτό δεν αναμένεται παρά μόνο το Μάρτιο. Οπότε πάμε με το καλό για να συμπληρώσουμε 200 μέρες φωτιάς και απόγνωσης.

Υ.Γ. 1: Δεν συνδέονται οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αμαζόνιο και Καλιφόρνια με την τραγωδία στην Αυστραλία όμως οι αυξημένες παγκοσμίως θερμοκρασίες θα επηρεάσουν την ευφλεκτότητα της βλάστησης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Υ.Γ. 2: Η βροχούλα που έπεσε σήμερα στην πόλη του Σύδνεϋ ήταν ποτιστική και ουδόλως έλυσε το πρόβλημα των καιόμενων δασών.

Υ.Γ. 3: Μία κτηνίατρος έλεγε με παράπονο ότι εκπαιδεύθηκε για να σώζει τα ζώα και τώρα θα τους κάνει ευθανασία

Υ.Γ. 4: Έκκληση για εξαγωγή κοάλα στη Νέα Ζηλανδία

Υ.Γ. 5: Προβλήματα στα γήπεδα τένις της Αυστραλίας για τους αθλητές και προβληματισμός ενόψει του μεγάλου grand slam στη Μελβούρνη. Ήδη ένα τενίστας κατέρρευσε και πολλοί άλλοι σε διάφορα κορτ εγκατέλειψαν με δυσκολία αναπνοής.

Υ.Γ. 6: Όχι με το φτυάρι, μα με τις μπουλντόζες απομακρύνονται τα απανθρακωμένα πτώματα των ζώων από τις πυρκαγιές που διέλυσαν την πανίδα.

Υ.Γ 7: Ένα καγκουρό ανεσύρθη ζωντανό από πισίνα προαστίου της Μελβούρνης στην οποία κατέφυγε για να μη τσουρουφλιστεί. κλπ. κλπ.

Υ.Γ 8: Πολύ χρήμα έδωσαν αυστραλοί καλλιτέχνες και αθλητές. Ανασκουμπώνεται και η ελληνική ομογένεια για να δώσει το κάτι τις στους πυροπαθείς .

 

Δημήτρης Τζουμάκας