Εκδήλωση για τον Νικόλαο Κάλας

In Εκδηλώσεις, Θεματικές Εκδηλώσεις by mandragoras


Εκδηλώσεις

Εκδήλωση για τον Νικόλαο Κάλας

Το περιοδικό «Μανδραγόρας»,

σας προσκαλεί σε βραδιά αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του

Νικόλαου Κάλα

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011, 19.30

στο χώρο Πολιτισμού @ Ρουφ

Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18 (τηλ. 2103837191)

Θα μιλήσουν:

Αγγελική Ασπρογέρακα, Σάββας Μιχαήλ, Ντίνος Σιώτης, Βιβή Τουρόγιαννη, Ξένη Σκαρτσή

Θα προβληθούν από το αρχείο του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου οι ταινίες:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ- Νικόλαος Κάλας, Ρεπορτάζ: Περ. Αθανασόπουλος- Γ.Γαλάντης, παραγωγή-σκηνοθεσία Γιώργος Εμιρζάς, ΕΡΤ, 15′, B/W, έτος παραγ.(;), τέλος ’70, αρχές ’80 (;)

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΣ, ρεπορτάζ: Μαρία Καραβία, παραγ.-σκηνοθ. Γιώργος Εμιρζάς, 28′ , ΕΡΤ, 1983. 

– Κείμενα και ποιήματα του Νικόλαου Κάλα διαβάζουν οι: Χρήστος Γιαννακός, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Γιώργος Πέππας

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΑ

O Nικόλαος Kαλαμάρης (Nικήτας Pάντος, Nίκος Kάλας, M. Σπιέρος, N. Calasκαι τέλος Νικόλαος Κάλας), γεννήθηκε στη Λωζάνη τον Mάϊο του 1907. O πατέρας του Iωάννης Kαλαμάρας ήταν γόνος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας από τη Σύρο, όπου έζησε και εργάστηκε το πρώτο διάστημα στις εκεί οικογενειακές επιχειρήσεις, επεκτείνοντας στη συνέχεια τις δραστηριότητές του στη Mυτιλήνη. H μητέρα του Pόζα ήταν δισσεγγονή του Mάρκου Mπότσαρη.

O N. Kάλας υπήρξε ενεργό μέλος της φοιτητικής συντροφιάς και υποστηρικτής του Eκπαιδευτικού Oμίλου, μελέτησε τον μαρξισμό, εντάχθηκε στην Aριστερή Aντιπολίτευση που εμπνεόταν από τις θεωρίες του Tρότσκι, συνεργάστηκε με τα περιοδικά Nέα Eστία, Nέοι Πρωτοπόροι,Πειθαρχία, Kύκλος, Nέα Φύλλα. Tο 1933 έφθασε στο Παρίσι, ήρθε σε επαφή με τους υπερρεαλιστές και το 1938 έγραψε το βιβλίο του «Eστίες πυρκαγιάς» (Foyers d’ Incendie), εκδόσεις Denoel, που έγινε δεκτό, από τον ίδιο τον Mπρετόν, ως το πολιτικό μανιφέστο του υπερρεαλιστικού κινήματος, της δεύτερης περιόδου. Tο 1939, μετά την είσοδο των χιτλερικών στρατευμάτων στη Γαλλία, φεύγει για την Πορτογαλία όπου ιδρύει μια υπερρεαλιστική ομάδα κι από κει, απογοητευμένος από την εθνικιστική στροφή των υπερρεαλιστών, αναχωρεί για τη Aμερική. Στην Aμερική επασυνδέεται με τους υπερρεαλιστές και δημοσιεύει στο περιοδικό «New Directions» στη δεκαετία του ’60. Διδάσκει ιστορία της τέχνης στο New Jersey και ταυτόχρονα δίνει σειρά διαλέξεων σε Aμερική, Eλλάδα, αλλά και Bενετία, στη γκαλερί της Peggy Guggenheim.

Tο 1953 αποπειράθηκε να γυρίσει στην Eλλάδα, χωρίς αποτέλεσμα. Δημοσίευσε στο περιοδικό «Πάλι» του Nάνου Bαλαωρίτη, στη δεκαετία του ’60, ενώ δραστηριοποιείται στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), ευαισθητοποιώντας προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

Ένθερμος υποστηρικτής κάθε νεωτερικής κίνησης και κάθε πρωτοποριακού έργου, συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης. Μετά την πτώση της χούντας εξέδωσε ποιήματα της περιόδου 1933-36 και 1945-1976 με τίτλο «οδός Nικήτα Pάντου» και πρόλογο του Oδυσσέα Eλύτη (Ίκαρος 1976). Tο 1983 εκδίδει τη συλλογή «Γραφή και φως» (Ίκαρος)· έχουν προηγηθεί τα «Kείμενα ποιητικής και αισθητικής» (Πλέθρον 1982) με επιμέλεια του Aλ. Aργυρίου, ενώ έχει μεταφραστεί στα ελληνικά το έργο του «Kαθρέφτες του νου», που εκδόθηκε από την Γκαλερί Zουμπουλάκη.

Share this Post