Λάμπρος Σπυριούνης | Τα Μυστικά ποιήματα 8-14

In Λογοτεχνία, Ποίηση by mandragoras


Ποίηση

Λάμπρος Σπυριούνης | Τα Μυστικά ποιήματα 8-14

Η όγδοη ποιητική συλλογή του Λάμπρου Σπυριούνη, Τα Μυστικά ποιήματα 8-14, περιλαμβάνει εννέα ποιήματα μεταξύ των οποίων και το «Λίνο σεντόνι» που κυκλοφόρησε το 1992. Στο δεύτερο μέρος της συλλογής παρουσιάζει μια ακόμη παραλλαγή του ποιήματος «ΕΙΛΗΤΟ’ ΜΟΙΗΜΑ» που είχε δημοσιευτεί στα Μυστικά Ποιήματα 1-7. Mια προσπάθεια του ποιητή να επανέρχεται στο υλικό του και να το επεξεργάζεται εκ νέου είτε ως προσωπική άσκηση είτε ως δείγμα μια περαιτέρω νέας ποιητικής πρότασης:      

 

Μια σταγόνα ζήτησα από την ποίηση.

Η Κάψα μ’ έριξε στα βαθιά ποιήματα.

 

Ποιήματα ποιητικής, η αγωνία του ποιητή μπροστά στο θαύμα της τέχνης: «Ανθ’ ημών η εν καμίνω τέχνη!» είναι ο τελευταίος στίχος της «Θεομηνίας». Ποίηση γλωσσοκεντρικού λυρισμού με εικόνες/αγωνίες μιας καλοδουλεμένης γραφής με αισθαντικότητα και πάθος. Ένας διαρκής διάλογος με ρεύματα ποιητικά με στόχο την επίτευξη του απόλυτου στη γλώσσα της ποιητικής τέχνης αλλά και στην ενεργοποίηση των συναισθημάτων του αναγνώστη/ακροατή:

 

τελικa τί έμεινε από τη ζωή μου/ Στουρνάρα και Πατησίων γωνία/ Νοεμβρίου έμεινε το πόδι μου/ και στο μυαλό μου η κοιλίτσα σου/ -η φουσκωτή- απαλή και χνουδάτη/ ελαφρά ιδρωμένη έτοιμη από στιγμή/ σε στιγμή να γεννήσει αυτό το

                                                 ποίημα 

 

 

O Λάμπρος Σπυριούνης, γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας στις 6 Aπριλίου 1952. Σπούδασε στη Nομική Σχολή του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Zει και εργάζεται ως δικηγόρος στην Aθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Φιλιρίκ (Θεσσαλονίκη, 1972, Aθήνα 1977), Iάννης (Aθήνα, 1978), ιδιότροπον ΣYMEION (Φθινόπωρο του 1986),  Λινό σεντόνι (εκδ. “Συμείον”, Αθήνα 1992). Tα Mυστικά ποιήματα 1-7 (Mανδραγόρας, 1996), Πολύτροπον, (εκδ. Mανδραγόρας, 2008), Mινιατούρες α΄, (εκδ. Mανδραγόρας, 2008). Tου Φιλιρίκ προηγήθηκαν οκτώ ποιήματα που κυκλοφόρησαν σε μονόφυλλα τη διετία 1968-69 και τα οποία ανήκουν στην ενότητα ειλητό μοίημα. Επίσης έχει επιμεληθεί την έκδοση του συνθετικού έργου της Ελένης Βακαλό με τίτλο Πριν από τον λυρισμό, εκδ. “Συμείον”, Αθήνα 1981 δημοσιεύοντας ως επίμετρο μελέτη του με τον τίτλο «Πρώτες συ~μειώσεις». Tο 1986 συνέβαλε στην έκδοση του περιοδικού «Φωνη-εν». Aπό τον Iανουάριο του 1994 συμμετέχει στην προσπάθεια του Mανδραγόρα.

Ποίηση, εκδ. «Μανδραγόρας»,
Αθήνα 2017, σελ. 32,
αρ. εκδ. 265,
ISBN: 978-960-592-046-3
Έργο εξωφύλλου: Μιχαήλ Άγγελος «Ερυθραία Σίβυλλα»

Share this Post